US Supreme Court buigt zich over rechtszaak tegen Microsoft over data in Iers datacenter

hamer-rechter-rechtszaak

Het US Supreme Court buigt zich deze week over de rechtszaak tussen Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Justitie over gebruikersdata die Microsoft in een Iers datacenter heeft opgeslagen. Het ministerie van Justitie wil dat Microsoft de data overhandigd. Microsoft weigert dit echter en stelt dat de Amerikaanse overheid geen recht heeft in de Europese Unie opgeslagen data op te vragen.

De zaak loopt sinds 2013, toen Amerikaanse aanklagers e-mails van een gebruiker die verdacht wordt van drugshandel opvroegen bij Microsoft. Het bedrijf weigerde deze data te overhandigen en stelt dat een dergelijke verzoek geen betrekking kan hebben op data die in het buitenland wordt opgeslagen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is echter van mening de data wel te mogen opvragen, aangezien het hoofdkantoor van Microsoft in de Verenigde Staten (VS) is gevestigd.

Uitspraak wordt eind juni verwacht

Een Amerikaanse rechter oordeelde in 2014 dat Microsoft gehoor moest geven aan het dataverzoek. Microsoft ging echter in beroep tegen de uitspraak. Het Amerikaanse 2nd U.S. Court of Appeals stelde Microsoft in 2016 in het gelijk. Het Amerikaanse ministerie stapte echter naar het US Supreme Court om alsnog zijn gelijk te halen. Naar verwachting doet de rechter eind juni uitspraak in de zaak.

Brad Smith, president en chief legal officer van Microsoft, riep eerder in een blogpost op nieuwe regelgeving op te stellen rond dataverzoeken. Smith zei vorige week tegen de media dat de Amerikaanse overheid geen toegang zou moeten kunnen krijgen tot dergelijke data zonder hierbij wetgeving en belangen van andere landen in het oog te houden. Smith waarschuwt dat dit kan leiden tot internationale spanningen en chaos.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701