UNIX systemen kwetsbaar voor Stack Clash kwetsbaarheid

hacker

Een nieuwe kwetsbaarheid geeft aanvallers de mogelijkheid root rechten te verkrijgen op UNIX systemen en de controle over kwetsbare systemen over te nemen. Een groot aantal UNIX systemen zijn getroffen, waaronder Linux, OpenBSD, NetBSD, FreeBSD en Solaris. De kwetsbaarheid heet Stack Clash.

Het beveiligingsprobleem is ontdekt door beveiligingsonderzoekers van Qualys. De kwetsbaarheid werd vorige maand al ontdekt, maar enige tijd stil gehouden om getroffen partijen de kans te geven het probleem te verhelpen. De onderzoekers hebben Stack Clash alleen getest op i386 en amd64 platformen. Qualys sluit echter niet uit dat ook niet geteste platformen kwetsbaar zijn.

Code laten lekken

De kwetsbaarheid zit in de wijze waarop UNIX systemen omspringen met de stack, een deel van het interne geheugen waar applicaties hun code uitvoeren. Naarmate een app groeit, groeit ook diens stack. Stack Clash wordt een probleem indien de stack van een applicaties dusdanig groeit dat deze te dicht bij de stack van een andere applicatie komt. Hierdoor is het mogelijk code van de ene applicatie te laten lekken naar een andere applicatie.

Het probleem is niet nieuw en werd in 2005 al ontdekt in UNIX systemen, waarna het probleem werd verholpen. In 2010 dook het probleem opnieuw op, waarna de kwetsbaarheid opnieuw werd gepatched. Nu is Stack Clash dus voor de derde maal aangetroffen in UNIX systemen.

Proof of Concept

De onderzoekers van Qualys hebben een Proof of Concept ontwikkeld waarbij low-level code uit een malafide app wordt gelekt naar de stack van een legitieme app die root access heeft. Om deze Proof of Concept te gebruiken is lokale toegang nodig, al sluiten de onderzoekers niet uit dat er scenario’s te verzinnen zijn waarbij een aanvaller Stack Clash op afstand kunnen uitbuiten.

Qualys adviseert beheerders updates voor UNIX-systemen zo snel mogelijk te installeren om Stack Clash te verhelpen.

Meer over
Lees ook
Grootste Europese cybersecurity-oefening ooit gaat van start

Grootste Europese cybersecurity-oefening ooit gaat van start

Europa is vandaag begonnen met haar grootste cybersecurity-oefening ooit. Ruim 200 Europese organisaties en 400 Europese security-professionals nemen deel aan Cyber Europe 2014. Cyber Europe 2014 gaat de cyberbeveiliging van Europa op de korrel nemen. De oefening bestaat uit allerlei testen en simulaties om dit te kunnen testen. Zo worden bestaand1

Nederlandse ambassade helpt Nederlandse securitybedrijven op weg in België

Nederlandse ambassade helpt Nederlandse securitybedrijven op weg in België

De Belgische markt biedt kansen voor Nederlandse leveranciers van IT-beveiligingsoplossingen. De Nederlandse ambassade in Brussel gaat daarom samen met Nederland ICT bedrijven helpen uit te breiden naar België. De ambassade organiseert een evenement om bedrijven hierbij te helpen. op Dit event worden Nederlandse leveranciers van cybersecurityprodu1

Bedrijven sluiten ondanks zorgen geen verzekering af tegen cybercrime

Bedrijven sluiten ondanks zorgen geen verzekering af tegen cybercrime

Bedrijven maken zich veel zorgen over cyberbeveiliging. Slechts één of de vijf organisaties beschermt zichzelf echter tegen cyberaanvallen door hiervoor een verzekering af te sluiten. Dit blijkt uit onderzoek van de bedrijfsverzekeraar Zurich in samenwerking met FERMA en PRIMA. 76 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan zich in de afgelope1