University College of London getroffen door ransomware

malware

De University College of London (UCL) is getroffen door een ransomware-uitbraak. De IT-afdeling van de universiteiten heeft toegang tot netwerkopslag geblokkeerd om het versleutelen van data door de ransomware te stoppen. Alleen Windows systemen zijn getroffen.

Dit meldt de UCL in een verklaring op haar website. De ransomware-uitbraak is woensdagavond begonnen en vermoedelijk ontstaan via een e-mail waarmee malafide software is meegestuurd. Deze e-mail is vermoedelijk door een gebruiker geopend, waarna de ransomware bestanden op zowel lokale schijven als gedeelde netwerkschijven heeft versleuteld. Virusscanners hebben de ransomware niet opgemerkt, waardoor de IT-afdeling van de UCL spreekt over een mogelijke zero-day aanval.

“We hebben het besluit genomen de toegang tot de UCL N en S schijven en enkele andere systemen te blokkeren om de kans op verdere infectie te verkleinen”, schrijft de universiteit. Naast gedeelde opslagschijven zouden ook harde schijven van persoonlijke apparaten van gebruikers zijn versleuteld door de ransomware.

Lees ook
'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand. Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1