Twee arrestaties bij actie van Europol tegen online afpersers van DDoS 4 Bitcoin

Handboeien

Twee verdachte die onderdeel zouden uitmaken van de cybercrimegroepering DDoS 4 Bitcoin (DD4BC) zijn opgepakt. Deze groepering voert Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen uit op bedrijven met als doel hen te chanteren.

DD4BC is een criminele groepering die DDoS aanvallen uitvoert op bedrijven. Na een eerste relatief lichte aanval neemt de groep contact op met het getroffen bedrijf en stelt dat een nog grotere DDoS aanval op komst is. Deze aanval kan het slachtoffer afkopen door een bedrag te betalen in bitcoins. De groep richt zich van oorsprong voornamelijk op bedrijven in de online gokindustrie, maar heeft de laatste tijd ook doelwitten in andere sectoren aangevallen. Akamai Technologies waarschuwde in september 2015 nog dat de groep steeds actiever lijkt te worden.

Operation Pleiades

Nu zijn dus twee verdachte die onderdeel zouden uitmaken van de groep opgepakt. Dit gebeurde tijdens ‘Operation Pleiades’, een grootschalige actie waarin Europol samen heeft gewerkt met opsporingsinstanties uit Bosnië Herzegovina, Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. De actie werd ondersteund door opsporingsinstanties uit Australië, Frankrijk, Japan, Roemenië, de Verenigde Staten en Zwitserland. Ook INTERPOL was bij de actie betrokken.

Europol stelt dat DDoS aanvallen een aanzienlijke dreigingen blijven voor zowel de Europese Unie als de rest van de wereld. Het uitvoeren van DDoS aanvallen en het chanteren van slachtoffers is een bekend verdienmodel geworden van criminele organisaties en heeft inmiddels wereldwijd duizenden slachtoffers gemaakt. Europol denkt dat het werkelijke aantal slachtoffers veel hoger ligt, aangezien veel slachtoffers niet altijd aangifte doen.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1