Twee arrestaties bij actie van Europol tegen online afpersers van DDoS 4 Bitcoin

Handboeien

Twee verdachte die onderdeel zouden uitmaken van de cybercrimegroepering DDoS 4 Bitcoin (DD4BC) zijn opgepakt. Deze groepering voert Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen uit op bedrijven met als doel hen te chanteren.

DD4BC is een criminele groepering die DDoS aanvallen uitvoert op bedrijven. Na een eerste relatief lichte aanval neemt de groep contact op met het getroffen bedrijf en stelt dat een nog grotere DDoS aanval op komst is. Deze aanval kan het slachtoffer afkopen door een bedrag te betalen in bitcoins. De groep richt zich van oorsprong voornamelijk op bedrijven in de online gokindustrie, maar heeft de laatste tijd ook doelwitten in andere sectoren aangevallen. Akamai Technologies waarschuwde in september 2015 nog dat de groep steeds actiever lijkt te worden.

Operation Pleiades

Nu zijn dus twee verdachte die onderdeel zouden uitmaken van de groep opgepakt. Dit gebeurde tijdens ‘Operation Pleiades’, een grootschalige actie waarin Europol samen heeft gewerkt met opsporingsinstanties uit Bosnië Herzegovina, Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. De actie werd ondersteund door opsporingsinstanties uit Australië, Frankrijk, Japan, Roemenië, de Verenigde Staten en Zwitserland. Ook INTERPOL was bij de actie betrokken.

Europol stelt dat DDoS aanvallen een aanzienlijke dreigingen blijven voor zowel de Europese Unie als de rest van de wereld. Het uitvoeren van DDoS aanvallen en het chanteren van slachtoffers is een bekend verdienmodel geworden van criminele organisaties en heeft inmiddels wereldwijd duizenden slachtoffers gemaakt. Europol denkt dat het werkelijke aantal slachtoffers veel hoger ligt, aangezien veel slachtoffers niet altijd aangifte doen.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1