Tool helpt bedrijven netwerk te scannen naar gehackte Cisco-routers

virus

Cisco stelt software beschikbaar waarmee bedrijven hun netwerk kunnen scannen op de aanwezigheid van gehackte routers die van gemanipuleerde firmware zijn voorzien. Deze firmware wordt ook wel de SYNful Knock malware genoemd.

De routers van Cisco blijken door aanvallers met behulp van gestolen inloggegevens te kunnen worden voorzien van gemanipuleerde firmware. Ook aanvallers die fysieke toegang weten te verkrijgen tot de routers hebben deze mogelijkheid. Onlangs voerde Cisco samen met de Shadowserver Foundation een wereldwijde scan uit op gehackte Cisco-routers, wat 199 verdachte IP-adressen opleverde. Hiervan bleken er overigens geen in Nederland te staan.

Met de nieuwe scanner is ontwikkeld door Talos, onderdeel van Cisco. Met de tool kunnen bedrijven gericht op zoek gaan naar gehackte routers binnen hun eigen netwerk. Cisco meldt in een blogpost dat de tool uitsluitend zoekt naar de SYNful knock-malware en dus niet kan worden gebruikt om andere malware op te sporen.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.