TNO en NetDialog werken samen op het gebied van cybersecurity

TNO en NetDialog zijn een samenwerking aangegaan op het gebied van cybersecurity. Het onderzoeksinstituut en de softwareontwikkelaar zien mogelijkheden om de groeiende complexiteit van security issues beter in kaart te brengen. Door samen onderzoek te doen, wordt gewerkt aan een hoger niveau van digitale weerbaarheid voor de maatschappij in het algemeen en het bedrijfsleven in het bijzonder.

NetDialog-300x82 Veel grote internationaal opererende ondernemingen maken gebruik van de software van NetDialog. Deze software, NetX, monitort het functioneren van netwerken en applicaties wereldwijd. “De focus ligt daarbij op performance, maar vanuit de markt ontstaat een steeds grotere behoefte aan security monitoring, mede door de toenemende afhankelijkheid van digitale systemen. Bedrijven willen graag veilig kunnen werken”, zegt Tim Rühl, CTO bij NetDialog.

Performance-gegevens die NetX voortbrengt, vormen de basis van het onderzoek. “Deze gegevens bekijken we met een statistische bril en gaan dan op zoek naar afwijkingen, net als een cardioloog doet met een hartfilmpje”, legt Erik Meeuwissen van TNO uit. “We matchen patronen met modellen om afwijkingen te kunnen herkennen”, vult collega-wetenschapper Pieter Venemans aan.

Smoky Mountains

Voor het onderzoek zet TNO een beproefd model in met zelflerende algoritmes, de zogenoemde Smoky Mountains. Met dit model kan worden bepaald of dataverkeer binnen de verwachte marges blijft. Dit wordt ook wel anomalie detectietechnologie genoemd. Als dataverkeer stelselmatig de marges overschrijdt, dan is er mogelijk sprake van een security issue, zoals een storing of een DDoS-aanval.

NetDialog en TNO verwachten dat hun onderzoek kennis oplevert die onder meer kan worden toegepast in monitoring software als extra line of defense, naast firewalls en virusscanners. De eerste onderzoeksresultaten worden in de loop van 2019 verwacht.

Meer over
Lees ook
Orange Business, Orange Cyberdefense en Palo Alto Networks werken samen aan cloud-native managed SASE

Orange Business, Orange Cyberdefense en Palo Alto Networks werken samen aan cloud-native managed SASE

Orange Business, Orange Cyberdefense en Palo Alto Networks (NASDAQ: PANW), de wereldwijde leider op het gebied van cybersecurity, bundelen hun krachten. Samen brengen zij een managed Secure Access Service Edge (SASE)-oplossing op de markt die voldoet aan de meest veeleisende netwerk- en beveiligingseisen van zakelijke klanten, met sterke prestatie1

Orange en Netskope bundelen hun krachten op het gebied van carrier-class connectiviteit en SASE-diensten

Orange en Netskope bundelen hun krachten op het gebied van carrier-class connectiviteit en SASE-diensten

Orange Business Services, een wereldwijd bedrijf voor network-native digitale diensten, Orange Cyberdefense, een toonaangevende aanbieder van cybersecuritydiensten, en Netskope, een leider op het gebied van secure access service edge (SASE), werken samen om een nieuwe SSE-oplossing (Security Service Edge) te leveren die is geïntegreerd in het Oran1

Beyond Identity gaat samenwerking aan met GitLab

Beyond Identity gaat samenwerking aan met GitLab

Beyond Identity, aanbieder van phishing-bestendige multi-factorauthenticatie, en GitLab Inc., de maker van het One DevOps Platform, maken vandaag bekend dat zij een samenwerking zijn aangegaan. Een speciale integratie tussen hun platforms voorkomt dat mensen met kwade bedoelingen kwetsbaarheden in DevOps-omgevingen introduceren en minimaliseert de1