Timmermans: ‘Bedrijven kunnen zonder Safe Harbour verdrag data blijven uitwisselen met de VS’

privacy

Het feit dat het Safe Harbour verdrag ongeldig is verklaard betekent niet dat IT-bedrijven niet langer data kunnen uitwisselen tussen de Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS). Ook allerlei andere constructies zijn te bedenken die de uitwisseling van data mogelijk maken, waaronder het afsluiten van aparte contracten met nationale privacycommissies binnen de Europese Unie.

Dit stelt Frans Timmermans, vicepresident van de Europese Commissie. Het Europese Hof van Justitie oordeelde dinsdag dat het Safe Harbour verdrag ongeldig is. Dit bepaalde het Hof in een rechtszaak die was aangespannen door Max Schrems, een Oostenrijkse student en privacyvoorvechter. Het Hof oordeelde dat de veiligheid van data van Europese burgers onvoldoende wordt gewaarborgd. Hierbij baseerde het Europese Hof van Justitie zich onder andere om documenten die eerder zijn gepubliceerd door NSA klokkenluider Edward Snowden en in de rechtszaak door Schrems zijn aangedragen als bewijsmateriaal.

’Belangrijke stap voorwaarts’

Timmermans noemt de uitspraak van de rechter een belangrijke stap voorwaarts in het beschermen van het fundamentele recht van Europeanen op databescherming. De rechtbank zou met haar uitspraak de noodzaak bevestigen voor een robuuste bescherming rond het uitwisselen van data van Europese burgers.

Daarnaast meldt de vicepresident van de Europese Commissie dat al langer wordt gewerkt aan een opvolger van het Safe Harbour verdrag. Timmermans zegt de uitspraak van het Europese Hof van Justitie als bevestiging te zien voor het heronderhandelingen met de Verenigde Staten over het Safe Harbour verdrag. Het is onduidelijk wanneer dit nieuwe verdrag klaar zal zijn.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701