Thuisgebruikers installeren bewust malware voor minder dan 1 dollar

hacker

Cybercriminelen doen vaak veel moeite om hun slachtoffers te overtuigen bepaalde software te installeren. Hackers kunnen slachtoffers hier echter ook gewoon voor kunnen betalen. Onderzoek toont aan dat thuisgebruikers gemiddeld voor minder dan een dollar al bereid zijn software die malware kan bevatten te installeren.

Het onderzoek is uitgevoerd door Nicolas Christina en Timothy Vidas van de Carnegie Mellon University, Serge Egelman van het National Institute of Standards and Technology en Jens Grossklags van de Pennsylvania State University. De vier onderzochten voor welk bedrag thuisgebruikers bereid zijn onbekende software van een onbekende ontwikkelaar te installeren, zonder dat zij weten wat deze software doet en of deze veilig is. Dit bedrag blijkt opvallend laag te zijn.

Lage vergoedingen

De onderzoekers schreven zelf een stukje onschadelijke software. In een advertentie boden zij gebruikers een vergoeding van 0,01 dollar tot 1 dollar om de software zonder vragen te installeren. 22% van de gebruikers die de advertentie zagen besloot de software voor slechts 0,01 dollar te installeren. De onderzoekers besloten hierop hun vergoeding te verhogen tot 0,50 dollar, waarna 36% van de gebruikers op het aanbod inging. Voor 1 dollar bleek 43% van de gebruikers bereid de software zonder vragen te downloaden en installeren.

In totaal werd de software geïnstalleerd door 965 mensen. Slechts 17 hiervan besloten de software te installeren in een virtuele omgeving, waardoor zij hun normale systeem afschermen voor eventuele malware. In een enquête die achteraf werd voorgelegd gaf slechts één persoon aan vermoed te hebben dat de software malware zou bevatten.

 
Lees ook
Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.