Thales ontwikkelt cyber trainings- en testfaciliteit voor Defensie

Thales gaat een cyber trainings- en testfaciliteit opzetten voor het Defensie Cyber Commando (DCC). De faciliteit wordt ook wel een ‘Cyber Range’ genoemd. Met de Cyber Range haalt Defensie een aantal belangrijke cybercapaciteiten in huis en kan het eigen personeel opleidingen en trainingen aanbieden.

Het contract voor de deal is getekend in de Kazerne Dumoulin in Soesterberg. Defensie werkt al langer samen met Thales op het gebied van cybersecurity. Zo beveiligt Thales voor Defensie de NATO communicatieverbindingen en is er recent in samenwerking met Defensie en TNO gestart met een studie op het gebied van Cyber Situational Awareness. Hier wordt bestudeerd hoe bestaande Sensoren, Wapensystemen en Commandosystemen (SEWACO systemen) ook in de toekomst nog veilig ingezet kunnen blijven worden.

Brigade-generaal Hans Folmer van het ministerie van defensie en Rene van Buuren, Director Cybersecurity Thales, ondertekenen het contract voor de ontwikkeling van een Cyber Range (bron: Thales)

Cyber Range

In de Cyber Range kunnen zowel cyberaanvallen, -incidenten als beschermings- en verdedigingsmechanismen op verschillende wapensystemen, IT-omgevingen of satellietverbindingen worden gesimuleerd en kunnen offensieve cyber tactieken worden getest. Als onderdeel van de overeenkomst levert Thales tevens de support voor de komende drie jaar.

In de Cyber Range kan Defensie in een veilige onderzoek- en testomgeving realistische cyber-specifieke configuraties en situaties bouwen en testen, en daarmee haar cybercapaiteiten opbouwen. Het koppelen van de Cyber Range behoort ook tot de mogelijkheden. Dit maakt het voor Defensie mogelijk samen te werken met labs van andere eenheden, maar ook nationaal met andere ministeries en kennisinstituten of internationaal in het kader van grootschalige cyberoefeningen. De virtuele omgeving is niet alleen makkelijk schaalbaar, maar maakt het ook mogelijk een oefening of training op ieder moment te bevriezen. Hierdoor kunnen scenario’s eenvoudig worden teruggekeken, geïnspecteerd, geëvalueerd en/of geanalyseerd.

Defensie Cyber Commando

Het DCC is onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht en belast met het uitvoeren van cyberoperaties ter ondersteuning van militaire operaties. Eén van de onderdelen van het DCC is het Defensie Cyber Expertise Centrum (DCEC), dat de specifieke kennis en het innovatieve vermogen van Defensie in het cyberdomein moet versterken. Brigade-generaal en Commandant DCC Hans Folmer: "Het CyberLab is een belangrijke stap voor het Defensie Cyber Commando. Het is een faciliteit waarin alle vormen van cyber operaties kunnen worden gesimuleerd, essentieel voor het trainen van personeel en testen van systemen."

Om de betrouwbaarheid en veiligheid van haar sensor-, wapen- en commandovoeringsystemen, informatiesystemen, netwerken en digitale infrastructuur continue te verbeteren moet Defensie niet alleen snel en effectief kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen, maar zich ook nieuwe technieken in een vroeg stadium eigen zien te maken. Met het CyberLab van Thales kunnen zowel kleinschalige als grootschalige trainingen en oefeningen plaatsvinden. Naast de schaalbaarheid is ook de gebruiksvriendelijkheid van het systeem een belangrijk voordeel. Bovendien kunnen diverse systemen eraan worden gekoppeld, zoals ICS/SCADA, mobiele applicaties enzovoorts.

Op systemen en materialen kunnen vertrouwen

Dr.Ir. René van Buuren, Director Cybersecurity Thales: “De primaire taak van Defensie is het beschermen van onze veiligheid, onze manschappen moeten ten alle tijden kunnen vertrouwen op de systemen en materialen om dit te kunnen. Tenslotte heb je niks aan een radioverbinding die afgeluisterd wordt en daarmee je positie verraadt. Deze cyber range stelt Defensie in staat om naast de training van haar mensen om grip te krijgen op de complexiteit van de beveiliging van haar systemen. In navolging van zaken als het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en het Waterloopkundig Laboratorium waar modellen worden getest in geavanceerde testfaciliteiten is dit ook de volgende, benodigde stap in het IT domein. Defensie loopt hierin voorop.”

Meer over
Lees ook
SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.