Technologie van Qualcomm analyseert apps in real-time op verdacht gedrag

malware

Qualcomm werkt aan Qualcomm Snapdragon Smart Protect, een oplossing die met behulp van real-time gedragsanalyse op basis van machine learning malware kan opsporen. Met behulp van de oplossing wordt verdacht gedrag van applicaties in real-time opgespoord. De technologie wordt geïntroduceerd in de nieuwe Snapdragon 820-processor van Qualcomm, die is gericht op smartphones.

De technologie kijkt in real-time naar het gedrag van applicaties en leert welk gedrag deze apps horen te vertonen. Op basis hiervan kan de technologie applicaties detecteren die abnormaliteit in hun gedrag vertonen. Deze applicaties worden vervolgens door de technologie geclassificeerd op basis van hun ernst. Hierbij maakt Qualcomm onderscheidt tussen bijvoorbeeld ’destructieve malware applicaties’, spyware apps en adware.

Integratie in bestaande beveiligingsproducten

De technologie kan via API’s worden geïntegreerd in bestaande beveiligingsproducten van smartphonefabrikanten en leveranciers van antivirusapps. Snapdragon Smart Protect trekt aan de bel zodra abnormaliteiten worden gesignaleerd en geeft uitleg over het verdachte gedrag. Op basis van deze informatie kunnen fabrikanten en antivirusleveranciers gebruikers op de hoogte stellen van de aangetroffen afwijkingen en actie ondernemen om de dreiging te stoppen.

Chips van Qualcomm worden op dit moment onder andere gebruikt in smartphones van onder andere Huawei, HTC, LG, Samsung en Sony. De lancering van de Snapdragon 820-processor staat voor de eerste helft van 2016 op de planning.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.