Techbedrijven roepen EU en VS op snel met vervanger voor Safe Harbour verdrag te komen

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) moeten nog deze maand een nieuw akkoord bereiken over het uitwisselen van data tussen de EU en de VS. Indien dit akkoord niet tijdig wordt afgesloten kan dit ‘enorme gevolgen’ hebben voor duizenden bedrijven en miljoenen gebruikers.

Hiervoor waarschuwen de handelsorganisaties BUSINESSEUROPE, DIGITALEUROPE, de U.S. Chamber of Commerce en de Information Technology Industry Council (ITIC) in een gezamenlijk brief gericht aan voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, de Amerikaanse president Barack Obama en de 28 leiders van de Europese lidstaten. De brief is in handen van Reuters.

Safe Harbour verdrag

De EU en VS onderhandelen al twee jaar over een nieuw verdrag over de uitwisseling van data tussen de EU en de VS. Deze onderhandelingen worden versneld gevoerd nadat het Europese Hof van Justitie in oktober 2015 het Safe Harbour verdrag ongeldig verklaarde. Dit verdrag regelde voorheen de uitwisseling van data tussen de EU en de VS.

Europese privacywaakhonden hebben eerder al bekend gemaakt de EU tot eind januari de tijd te geven om een vervangend verdrag af te sluiten met de VS om de uitwisseling van data met de VS juridisch te onderbouwen. De waakhonden kondigden aan met maatregelen te komen indien dit akkoord niet tijdig wordt gesloten. Vermoedelijk gaan de privacyorganisaties vanaf eind januari boetes opleggen aan bedrijven die data uitwisselen zonder kloppende juridische onderbouwing.

Grote onzekerheid

In de brief onderschrijven BUSINESSEUROPE, DIGITALEUROPE, de U.S. Chamber of Commerce en ITIC de noodzaak tijdig een vervangend akkoord tijdig af te sluiten. Het ongeldig verklaren van het Safe Harbour heeft volgens de organisaties tot grote onderzekerheid geleid die het vermogen van zowel Europese als Amerikaanse bedrijven en individuen om transatlantische handel te drijven ernstig heeft aangetast. “Dit probleem moet direct worden aangepakt of de consequenties voor duizenden bedrijven en miljoenen gebruikers zullen enorm zijn”, waarschuwen de handelsorganisaties.

De volledige brief van de handelsorganisaties is hier te vinden.

Lees ook
Encryptie onmisbaar door privacywetgeving

Encryptie onmisbaar door privacywetgeving

Privacy staat door toedoen van Edward Snowden en de NSA weer stevig op de kaart, nadat sinds de aanslagen in de VS in 2001 de balans naar veiligheid was doorgeslagen. Met het etiket terrorisme als middel om critici de mond te snoeren, kon bijvoorbeeld het afluisteren van Europese regeringsleiders door de Amerikaanse geheime dienst NSA plaatsvinden1

Privacy-commissaris: 'Stap over op alternatieve chatapp nu WhatsApp door Facebook is overgenomen'

Privacy-commissaris: 'Stap over op alternatieve chatapp nu WhatsApp door Facebook is overgenomen'

Facebook neemt de populaire chatapp WhatsApp over. Goed nieuws voor Facebook, maar volgens een Duitse privacywaakhond slecht nieuws voor consumenten. WhatsApp-gebruikers zouden over moeten stappen op een veiligere chatapp nu de app in handen komt van het sociale netwerk. Thilo Weichert, privacy-commissaris van de Duitse deelstaat Schleswig-Holstei1

Datingapp Tinder lekt locatie van gebruikers

Datingapp Tinder lekt locatie van gebruikers

De datingapp Tinder bevat een ernstig lek. Vorig jaar dichtte de ontwikkelaar van de app een gat waardoor via GPS de locatie van gebruikers nauwkeurig was te bepalen. Hierbij is echter een fout gemaakt, waardoor kwaadwillenden alsnog de locaties van gebruikers konden achterhalen. Tinder registreert de laatst bekende locatie van een gebruiker en ge1