TeamViewer wijt gehackte accounts aan onveilig gedrag van gebruikers

hacker4-gabor-kalman

Verschillende gebruikers van TeamViewer melden dat hackers toegang hebben weten te krijgen tot hun TeamViewer account(s). De boze gebruikers stellen dat een hack bij TeamViewer hiervan de oorzaak is. TeamViewer, een softwarebedrijf dat gelijknamige software levert voor het beheren van systemen op afstand, ontkent dit. Het bedrijf stelt juist dat het gebruik van hetzelfde wachtwoord bij meerdere online diensten en malware infecties de bron van het probleem vormt.

Op het forum Reddit hebben verschillende boze gebruikers zich gemeld die stellen dat hun TeamViewer account gehackt is. Dit kan forse gevolgen hebben, aangezien via deze tool het systeem van gebruikers volledig kan worden beheerd. Indien een hacker toegang krijgt tot TeamViewer kan hij dan ook alle niet versleutelde data op het systeem probleemloos inzien.

DoS aanval

De geruchten over een hack bij TeamViewer doen al enige dagen de ronden. De geruchten zijn aangewakkerd door een recente denial-of-service (DoS) aanval op de servers van TeamViewer, die hierdoor enige tijd onbereikbaar zijn geweest. TeamViewer ontkent dat deze DoS-aanval iets met de hacks van TeamViewer gebruikers te maken heeft. Ook ontkent het bedrijf zelf gehackt te zijn.

TeamViewer wijt de problemen in een e-mail aan gebruikers dan ook aan onveilig gedrag van gebruikers. Zo zouden gebruikers het wachtwoord dat zij voor hun TeamViewer account(s) gebruiken ook bij andere diensten gebruiken. Daarnaast zouden gebruikers mogelijk onbewust malware hebben gedownload en geïnstalleerd. Beide kunnen volgens TeamViewer de hacks hebben veroorzaakt.

Recente datalekken

Troy Hunt, de beveiligingsonderzoeker achter de website HaveIBeenPwned.com, laat in een reactie op Twitter weten dat gezien de vele recente datalekken de verklaring van TeamViewer heel goed mogelijk is. In de afgelopen tijd lekte honderden miljoenen inloggegevens uit van LinkedIn, MySpace en Tumblr.

Lees ook

ESET: ‘Paniek over database met miljoenen Nederlandse wachtwoorden onnodig’

Nederlanders hoeven zich geen grote zorgen te maken over de database met naar schatting 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden, die sinds afgelopen vrijdag door iedereen te doorzoeken is. Dat meent althans IT-beveiliger ESET Nederland. Volgens dit security-bedrijf bestaat de database nagenoeg zeker volledig uit reeds bekende datalekken, waaronder die van LinkedIn uit 2012. Deze lekken zijn al meermalen online verschenen en Nederlanders zijn er sindsdien al verschillende keren op geattendeerd om de ontdekte wachtwoorden aan te passen. ESET stelt dat daarom nu geen acuut verhoogde dreiging is. Bewustzijn...

'Basale ondersteuning vergroot gebruik van sterke wachtwoorden fors'

'Basale ondersteuning vergroot gebruik van sterke wachtwoorden fors'

Gebruikers die basale hulp krijgen bij het kiezen van een wachtwoord, zijn 40% vaker geneigd een veilig wachtwoord te selecteren. Het gaat hierbij onder andere om feedback die aangeeft hoe veilig het gekozen wachtwoord is. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van de University Centre for Security, Communications and Network Research van de Britse...

‘Hack van Windows 10 Hello was kwestie van tijd’

‘Hack van Windows 10 Hello was kwestie van tijd’

Onderzoekers zijn er in geslaagd de functie voor gezichtsherkenning in Windows 10 te hacken. Door gebruik te maken van een foto wisten zij Windows 10 Hello er van te overtuigen dat de echte persoon probeerde in te loggen. David Vergara "Dat hackers een manier hebben ontdekt om Windows 10 Hello gezichtsherkenning te misbruiken, zoals ze dat met de iPhone...