"TA453 wijkt af van verwachtingen"

proofpoint

De Iraanse hackersgroep TA453 is de afgelopen jaren behoorlijk druk geweest. Alleen al in 2022 namen onderzoekers van Proofpoint waar dat deze groep een social engineering-techniek gebruikte die we Multi-Persona Impersonation noemen.

 

Overzicht

Proofpoint volgt een zestal subgroepen van TA453, die zich vooral onderscheiden door het kiezen van verschillende doelwitten, aanvalsmethoden en infrastructuur. Eén ding is echter bij elke aanval hetzelfde: de hackersgroep richt zich op academici, beleidsmakers, diplomaten, journalisten, mensenrechtenactivisten, dissidenten en onderzoekers met expertise in het Midden-Oosten. De door TA453 geregistreerde e-mailaccounts komen meestal inhoudelijk overeen met hun doelwitten en gebruiken bij voorkeur web beacons in hun e-mailcampagnes. TA453 vertrouwt sterk op persoonlijke gesprekken om in contact te komen met doelwitten. Zo nam Proofpoint in 2022 meer dan 60 van dit soort aanvallen waar. TA453 gebruikt bijna altijd credential harvesting links (een vorm van phishing) om toegang te krijgen tot de inbox van een doelwit. Sommige subgroepen praten wekenlang met elkaar voordat ze de kwaadaardige links afleveren, terwijl anderen de link gelijk in de eerste e-mail al versturen.

TA453 breidt zijn methoden en doelgroepen uit

Vanaf eind 2020 begonnen onderzoekers van Proofpoint aanvallen waar te nemen die afweken van de gebruikelijke methoden van TA453. Deze kregen weinig of geen aandacht, daarom besloot Proofpoint de inzichten in dit rapport te delen. De aanvallen maakten met name gebruik van methoden die niet eerder werden geassocieerd met de e-mailaanvallen van TA453, zoals:

Gecompromitteerde accounts

In sommige gevallen gebruikte een subgroep van TA453 gecompromitteerde accounts om personen aan te vallen in plaats van accounts die door hackers werden beheerd. h3>Zo werd in 2021, ongeveer vijf dagen nadat een Amerikaanse ambtenaar zich publiekelijk uitsprak over de onderhandelingen rond het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), de persvoorlichter van de ambtenaar het doelwit van aanval.

Malware

In de herfst van 2021 werd GhostEcho (CharmPower), een PowerShell-backdoor, verzonden naar verschillende diplomatieke missies in Teheran. GhostEcho is een lichtgewicht eerste fase backdoor die wordt gebruikt voor spionage, zo blijkt uit onderzoek van CheckPoint. Op basis van overeenkomsten in de bezorgtechnieken vermoedt Proofpoint dat GhostEcho eind 2021 ook werd geleverd aan vrouwenrechtenactivisten, maar de payload was niet beschikbaar ten tijde van Proofpoints analyse.

Lokmiddelen

TA453 gebruikt één personage in het bijzonder, Samantha Wolf, voor social engineering, bedoeld om het gevoel van onveiligheid en angst van een doelwit te gebruiken om hen te laten reageren op e-mails van de hackers. Samantha heeft deze lokmiddelen, waaronder thema's als auto-ongelukken en algemene klachten, verzonden naar Amerikaanse en Europese politici en overheidsinstanties, een energiebedrijf in het Midden-Oosten en een Amerikaanse academicus. Meer hierover is te lezen op de blog van Proofpoint: https://www.proofpoint.com/us/blog/threat-insight/ta453-refuses-be-bound-expectations

Lees ook
ForeNova Technologies biedt middenbedrijf haalbare beveiliging met flexibele cybersecuritybundel

ForeNova Technologies biedt middenbedrijf haalbare beveiliging met flexibele cybersecuritybundel

ForeNova Technologies B.V., leverancier van cybersecurity-oplossingen die bescherming biedt voor IT-netwerken en endpoints voor middelgrote organisaties, biedt met NovaMDR 360 een cybersecuritybundel aan die tegemoetkomt aan de uitdagingen waar deze organisaties mee te maken hebben.

DigiCert ONE komt beschikbaar op Oracle Cloud Infrastructure

DigiCert ONE komt beschikbaar op Oracle Cloud Infrastructure

DigiCert, leverancier van digitaal vertrouwen en lid van het Oracle Partner Network (OPN), gaat het DigiCert ONE-platform voor digitaal vertrouwen toegankelijk maken via de Oracle Cloud Infrastructure. Als gevolg daarvan kunnen klanten sneller de waarde van DigiCert ONE benutten in combinatie met OCI's security-first architectuur voor single- en multi-cloud-implementaties.

AI bestrijden met AI

AI bestrijden met AI

Het aantal bedrijven dat kunstmatige intelligentie (AI) toepast, is volgens Gartner sinds 2015 met meer dan 270% gestegen. Deze technologie biedt mogelijkheden om de huidige uitdagingen voor de economie, maatschappij en veiligheid aan te pakken. Maar het biedt ook mogelijkheden voor cyberaanvallers die het aanvalsoppervlak van hun doelwitten zien toenemen...