Systeem detecteert 85% van de cyberaanvallen dankzij machine learning

hacker

Een nieuw systeem van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de machine learning startup PatternEx kan maar liefst 85% van de cyberaanvallen detecteren. Hiervoor maakt het systeem gebruik van een combinatie van machine learning en richtlijnen die zijn vastgesteld door security experts.

Beveiligingssystemen kunnen vandaag de dag grofweg in twee categorieën worden ingedeeld: menselijke of machines. Zo zijn er oplossingen beschikbaar die op basis van richtlijnen van experts op zoek gaan naar cyberaanvallen. Indien een aanval echter niet aan deze richtlijnen voldoet wordt deze niet gedetecteerd.

Machine learning

Wie kiest voor machines kan met behulp van machine learning op zoek gaan naar afwijkingen in patronen om afwijkend en mogelijk crimineel gedrag op te sporen. Dit proces is echter foutgevoelig en leidt tot valse positieve, waardoor wantrouwen ontstaat tegenover het systeem en mensen alsnog aan de slag moeten om afwijkingen te onderzoeken.

Onderzoekers van MIT en PatternEx hebben er daarom voor gekozen beide opties te combineren tot één systeem, dat zij AI2 noemen. Dit systeem gaat met behulp van machine learning op zoek naar abnormaliteiten in patronen om cybercrime te detecteren. De resultaten worden getoetst aan de hand van richtlijnen die door experts zijn opgesteld.

Minder valse positieven

AI2 is getest op 3,6 miljard stukjes data die ook wel ‘log lines’ worden genoemd. Deze zijn in een periode van drie maanden gecreëerd door miljoenen gebruikers. Hieruit blijkt dat het systeem het aantal valse positieven met een factor vijf terugdringt. Het systeem kan 85% van de cyberaanvallen detecteren, wat grofweg drie keer beter is dan alternatieve methodes.

Meer informatie over het systeem is hier te vinden.

Lees ook
'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1