SURFnet en Universiteit Twente winnen Internet Research Task Force prijs

hacker3

SURFnet en Universiteit Twente zijn deze week in de prijzen gevallen bij de standaardisatiecommissie voor het internet, de Internet Research Task Force (IRFT), onderdeel van de Internet Society. De ‘Applied Networking Research Prize’, de prijs voor het beste paper, werd toegekend aan Roland van Rijswijk-Deij voor zijn paper ‘DNSSEC and its potential for DDoS attacks – a comprehensive measurement study’.

De Applied Networking Research Prize wordt toegekend aan onderzoek dat een fundamentele bijdrage levert aan nieuwe standaarden voor het internet. Van Rijswijk-Deij schreef de paper samen met Anna Sperotto en Aiko Pras van de Universiteit Twente. In de paper beschrijven Van Rijswijk-Deij en zijn co-auteurs een grootschalige studie naar het risico van misbruik van DNSSEC – een veilige variant van het protocol dat op het internet namen vertaalt in IP-adressen. Het risico van dit protocol is dat het misbruikt kan worden voor zogenaamde denial-of-service aanvallen, waarbij aanvallers proberen om de internetverbinding van het slachtoffer volledig te vullen met onzinverkeer. Het onderzoek toont aan dat het risico slechts in bepaalde situaties groot is, maar in de meeste gevallen beheersbaar. Deze analyse kan bij toekomstige internetstandaardisatie meegenomen kan worden om het risico in te perken. De paper viel eerder ook al in de prijzen tijdens een congres in Vancouver, Canada.

Nieuwe standaarden

In totaal waren 39 papers ingezonden. Hiervan hebben naast de paper van Van Rijswijk-Deij nog vier papers de prijs gewonnen. Elke inzending is gereviewd door toponderzoekers op onder andere inhoud, relevantie, tijdigheid en mogelijke impact op het internet. ‘Met het onderzoek, dat samen met onze partner Universiteit Twente werd uitgevoerd, dragen we bij aan een veilig en open internet. Ik ben er trots op dat we waardering krijgen voor dit werk’, aldus Erwin Bleumink, algemeen directeur van SURFnet.

Van Rijswijk-Deij neemt de prijs, waaraan een geldbedrag van 500 dollar is verbonden, in 2015 tijdens de IETF-bijeenkomst in Japan in ontvangst. De resultaten in de paper zal hij dan plenair presenteren aan de internetstandaardisatiegemeenschap, net als de resultaten van zijn vervolgonderzoek naar dit onderwerp. De studie is deels met GigaPort3-gelden van de overheid bekostigd.

Meer over
Lees ook
Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business brengt het 2023 Mobile Security Index (MSI) rapport uit. Deze zesde editie van het rapport presenteert de topdreigingen voor het beveiligen van mobiele apparaten. Het MSI-rapport bevat inzichten en best practices van partners Akamai, Fortinet, Lookout, Allot, IBM, Proofpoint, Check-Point en Ivanti die organisaties ondersteunen bij1

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA lanceert vandaag nieuw onderzoek naar de staat van cyberbeveiliging. Uit het onderzoek, ‘State of Cybersecurity 2023’, blijkt dat de helft (52%) van cybersecurity-professionals die een jaar geleden een toename of afname zagen in het aantal cyberaanvallen, nu meer cyberaanvallen ervaren.