SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

SURF

Universiteit Maastricht is de winnaar van de SURF Security en Privacy Award 2021. De universiteit krijgt de award voor de open wijze waarop zij hun kennis en ervaring hebben gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die hen vlak voor kerst 2019 trof. De prijs, die 2.500 euro bedraagt, is uitgereikt tijdens de online editie van de jaarlijkse SURF Security- en Privacyconferentie van SURFcert, SCIRT en SCIPR.

Michiel Borgers, CIO van Universiteit Maastricht, heeft de award in ontvangst genomen. Op de cheque staat 100.000 mBTC, een verwijzing naar het door de universiteit betaalde losgeld in Bitcoin.

“Ondanks de hectiek van de situatie bleef de Universiteit Maastricht communiceren, waardoor instellingen zich tijdig konden wapenen. Daarmee hebben ze de sector een grote dienst bewezen,” aldus Wim Biemolt, voorzitter SURFcert.

Kennis delen

Vanaf het moment dat duidelijk werd dat de universiteit was gehackt, zocht Universiteit Maastricht direct contact met SURFcert en deelde onder meer de Indicators of Compromise (IoC’s). SURFcert heeft de IoC’s met andere instellingen gedeeld, zodat zij gericht konden nagaan of ook zij waren gecompromitteerd met deze ransomware. Zes weken na de hack organiseerde Universiteit Maastricht een symposium over de geleerde lessen. Daarin deelden zij openlijk hun ervaring en kennis over deze hack. Het symposium was voor iedereen te volgen via een livestream. Aanvullend heeft de universiteit via diverse andere gremia kennis en (technische) ervaringen gedeeld.

Samenwerken

De belangrijkste boodschap van het symposium was de noodzaak de sector weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit door nog meer samen te werken. Eén van de ideeën hoe dat vorm te geven was het inrichten van een sector breed Security Operations Centre (SOC) met 24/7 monitoring en logging. Michiel Borgers werd voorzitter van de stuurgroep namens de universiteiten. Deze stuurgroep wist op 7 januari 2021, een jaar na het incident, SURFsoc te lanceren.

SURF Security en Privacy Award

De SURF Security en Privacy Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, initiatief, of idee bijdragend aan een zo open, toegankelijk, privacyvriendelijk en betrouwbaar mogelijk internet. Een internet waar onderzoekers, studenten en docenten in alle vrijheid veilig hun werk kunnen doen. De winnaar van de award moet het geldbedrag inzetten om security en/of privacy van de sector verder te verbeteren.

Meer over
Lees ook
WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

Versleutelde verbindingen zijn de voorkeursmethode geworden voor het afleveren van malware. Daarnaast blijft malware die verband houdt met phishingcampagnes een aanhoudende bedreiging vormen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report. Hoewel het onderzoek over het vierde kwartaal van 2022 een afname in1