SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

SURF

Universiteit Maastricht is de winnaar van de SURF Security en Privacy Award 2021. De universiteit krijgt de award voor de open wijze waarop zij hun kennis en ervaring hebben gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die hen vlak voor kerst 2019 trof. De prijs, die 2.500 euro bedraagt, is uitgereikt tijdens de online editie van de jaarlijkse SURF Security- en Privacyconferentie van SURFcert, SCIRT en SCIPR.

Michiel Borgers, CIO van Universiteit Maastricht, heeft de award in ontvangst genomen. Op de cheque staat 100.000 mBTC, een verwijzing naar het door de universiteit betaalde losgeld in Bitcoin.

“Ondanks de hectiek van de situatie bleef de Universiteit Maastricht communiceren, waardoor instellingen zich tijdig konden wapenen. Daarmee hebben ze de sector een grote dienst bewezen,” aldus Wim Biemolt, voorzitter SURFcert.

Kennis delen

Vanaf het moment dat duidelijk werd dat de universiteit was gehackt, zocht Universiteit Maastricht direct contact met SURFcert en deelde onder meer de Indicators of Compromise (IoC’s). SURFcert heeft de IoC’s met andere instellingen gedeeld, zodat zij gericht konden nagaan of ook zij waren gecompromitteerd met deze ransomware. Zes weken na de hack organiseerde Universiteit Maastricht een symposium over de geleerde lessen. Daarin deelden zij openlijk hun ervaring en kennis over deze hack. Het symposium was voor iedereen te volgen via een livestream. Aanvullend heeft de universiteit via diverse andere gremia kennis en (technische) ervaringen gedeeld.

Samenwerken

De belangrijkste boodschap van het symposium was de noodzaak de sector weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit door nog meer samen te werken. Eén van de ideeën hoe dat vorm te geven was het inrichten van een sector breed Security Operations Centre (SOC) met 24/7 monitoring en logging. Michiel Borgers werd voorzitter van de stuurgroep namens de universiteiten. Deze stuurgroep wist op 7 januari 2021, een jaar na het incident, SURFsoc te lanceren.

SURF Security en Privacy Award

De SURF Security en Privacy Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, initiatief, of idee bijdragend aan een zo open, toegankelijk, privacyvriendelijk en betrouwbaar mogelijk internet. Een internet waar onderzoekers, studenten en docenten in alle vrijheid veilig hun werk kunnen doen. De winnaar van de award moet het geldbedrag inzetten om security en/of privacy van de sector verder te verbeteren.

Meer over
Lees ook
Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

WhatsApp is een populaire chatapp voor smartphones waarmee gebruikers via internet tekstberichten naar elkaar kunnen sturen. Een nieuwe Trojan probeert op de populariteit van WhatsApp mee te liften en claimt een PC-versie van de app te zijn. De Trojan is ontdekt door Kaspersky Labs. De malware wordt via spamberichten verspreidt en meldt dat Whats1

Gratis handleiding helpt gebruikers anoniem te surfen via het Tor-netwerk

Gratis handleiding helpt gebruikers anoniem te surfen via het Tor-netwerk

Het Tor-netwerk is een anonimiseringsnetwerk waarmee gebruikers anoniem op internet kunnen surfen. Het gebruik van het Tor-netwerk is echter geen garantie dat de identiteit van de gebruikers daadwerkelijk geheim blijft. De gebruiker moet zijn manier van surfen ook aanpassen en goed opletten waar gegevens worden achtergelaten of wordt ingelogd. An1

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

De Internet-of-Things is een ontwikkeling waar bij allerlei dagelijkse apparaten worden verbonden met internet. Ook deze apparaten worden hierdoor kwetsbaar voor cybercriminelen. Dit blijkt onder andere uit de ontdekking van een botnet dat deels is opgebouwd uit televisies en tenminste één koelkast. Het botnet is ontdekt door beveiligingsonderzoe1