Studenten versturen data via radiogolven

radiogolven

Studenten van de Israëlische Ben-Goerion Universiteit zijn erin geslaagd informatie te versturen via radiogolven. Hierdoor kan informatie worden gestolen van zogeheten 'air-gapped' machines, machines die zijn geïsoleerd van andere machines om data veilig te houden.

De studenten hebben de app AirHopper ontwikkeld. Deze app wordt geïnstalleerd op een smartphone en is in staat informatie die via radiogolven vanuit het beeldscherm van een machine wordt verzonden op te vangen. Wel moet de smartphone hiervoor zijn uitgerust met een FM-ontvanger. Deze is in veel smartphones standaard ingebouwd.

Malware op air-gapped machines

De informatie wordt verzonden door malware die op de air-gapped machine wordt aangebracht. Aanvallers moeten deze malware dus wel eerst op de machine zien te krijgen voordat zij de aanval kunnen uitvoeren. De data kan vervolgens worden verzonden over een afstand van ongeveer zeven meter, waarbij een bandbreedte kan worden behaald van maximaal 60 bytes per seconde. Alleen kleine hoeveelheden informatie kunnen dus via de werkwijze worden gestolen. Eenmaal aangekomen op de smartphone kan de gestolen informatie via de dataverbinding van de smartphone worden doorgestuurd naar de aanvallers.

Nieuw zijn aanvallen op air-gapped machines overigens niet. Michael Hanspach en Michael Goetz, onderzoekers van het Duitse Fraunhofer Instituut voor Communicatie, Informatieverwerking en Ergonomie, slaagde er in december 2013 al in informatie te versturen via geluid. Hierbij werd gebruik gemaakt van de speakers en microfoons die standaard in veel machines zijn ingebouwd in plaats van radiogolven.

Netwerk van machines

Ook bij de techniek van het Fraunhofer Instituut is zowel de bandbreedte als de afstand waarover informatie kan worden verzonden beperkt. Door gebruik te maken van een netwerk van machines en informatie dus van machine naar machine te laten versturen is het echter mogelijk informatie over een grotere afstand te laten versturen, tot een machine is bereikt die in verbinding staat met internet. De informatie kan vervolgens worden doorgestuurd naar bijvoorbeeld een server van de aanvallers.

Lees ook
Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Microsoft lanceert een reeks best practices voor werknemers die hun privé-apparaten op de werkvloer willen gebruiken. Het bedrijf adviseert onder andere alleen legitieme apps en software te gebruiken die afkomstig is van betrouwbare bronnen. Het meenemen van privé-apparaten naar de werkvloer, wat ook wel Bring Your Own Device (BYOD) wordt genoemd1

HP levert McAfee LiveSafe standaard op nieuwe HP-computers

HP levert McAfee LiveSafe standaard op nieuwe HP-computers

HP gaat McAfee LiveSafe service standaard wereldwijd als ‘pre-install’ meeleveren met nieuwe consumentenpc’s en zakelijke pc’s. McAfee LiveSafe is een ‘cross-device’ beveiligingsdienst die de data, identiteitsgegevens en alle pc’s, Macs, smartphones en tablets van gebruikers beschermt. “We staan aan de vooravond van een nieuw computertijdperk, wa1

Storage-virtualisatie: nieuw wapen in strijd tegen cybercriminelen

Storage-virtualisatie: nieuw wapen in strijd tegen cybercriminelen

Wanneer een DDoS-aanval op de organisatie plaatsvindt of cybercriminelen op een andere manier proberen de business-operatie van een bedrijf of overheidsorganisatie negatief te beïnvloeden, reageren veel IT-afdelingen door tal van security-tools in te zetten. Wie IT-beveiliging echter vooral vanuit oogpunt van business continuity bekijkt, komt al s1