Stomerijen vinden jaarlijks tienduizenden USB-sticks en smartphones in vuile was

usb-stick

Stomerijen en wasserettes vinden jaarlijks tienduizenden achtergelaten USB-sticks en smartphones tussen de vuile was. Alleen in Engeland ligt het aantal gevonden memory sticks per jaar al op meer dan 22.000. Ook laten klanten daar bijna duizend smartphones per jaar achter. 45 procent van al die informatiedragers komt nooit meer terug bij de rechtmatige eigenaar.

Dit blijkt uit een onderzoek van beveiligingsspecialist ESET. Securityspecialist Mark James van ESET noemt het vergeten van gegevensdragers een ernstige zaak. "Het is zorgwekkend dat zoveel apparaten simpelweg vergeten worden door hun eigenaren. Zeker in een tijdperk waarin we vrijwel dagelijks lezen over het verlies van privacygevoelige data. Nog ernstiger is het feit dat veel van die apparaten niet eens terugkomen bij de eigenaar. Waarschijnlijk worden ze gewoon bij het afval gedumpt, en wie weet waar ze vervolgens terechtkomen. Het gaat bovendien niet om kleine aantallen."

Niet zonder gevolgen

James stelt dat dit niet zonder gevolgen blijven. "Mensen moeten hun eigen veiligheid en die van anderen echt veel serieuzer nemen. Data is van grote waarde op het dark net en cybercriminelen loeren continu op kansjes. Je mag er vanuit gaan dat van de 10.000 USB-sticks die niet veilig terugkwamen een bepaald percentage gevoelige bedrijfsinformatie bevat. Er is een gerede kans dat die informatie nu in handen van cybercriminelen is."

In Nederland geldt bovendien sinds 1 januari 2016 de aangescherpte Meldplicht Datalekken. Organisaties die laks omgaan met hun (klanten)data, riskeren een forse boete.

Lasagne

Overigens waren USB-sticks en smartphones niet het enige wat de onderzoekers aantroffen. Bij de gevonden voorwerpen zaten onder meer een dode rat, Viagra-pillen, condooms, kunstgebitten, 1600 Britse ponden en een portie lasagne.

Lees ook
Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Sluit aan voor de Amsterdam-editie van de PrivacyConnect community Chapter-bijeenkomst onder leiding van de lokale Chapter Chairs. In deze bijeenkomst duiken we de diepte in en bespreken we de allernieuwste ontwikkelingen rondom privacyregelgeving met aandacht voor de AVG, CCPA, Schrems II en LGDP.

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

In hun voortdurende streven naar meer efficiëntie – nodig om concurrenten het hoofd te bieden – verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van process mining. Met behulp van process-miningtechnologie kan men onderzoeken hoe processen werkelijk verlopen in een organisatie

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht is de winnaar van de SURF Security en Privacy Award 2021. De universiteit krijgt de award voor de open wijze waarop zij hun kennis en ervaring hebben gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die hen vlak voor kerst 2019 trof.