Stichting government roaming Nederland helpt ambtenaren veilig het internet op

Het gebruik van openbare WiFi-netwerken is niet veilig. Dit geldt natuurlijk ook voor ambtenaren. De stichting government roaming (govroam) Nederland gaat medewerkers van de publieke sector in Nederland helpen veilig en vertrouwd gebruik te maken van de draadloze netwerkvoorzieningen bij zowel de eigen als andere overheidsinstellingen in Nederland.

govroam biedt medewerkers veilige toegang tot internet bij de eigen organisatie én bij andere overheidsorganisaties die deelnemen aan govroam. Dit gebeurt door WiFi-netwerken onderling te koppelen. De standaard is gebaseerd op eduroam uit het onderwijs, dat inmiddels wereldwijd in gebruik is. SURFnet, de initiatiefnemer van eduroam, werkt actief mee aan govroam.

Beheren, aansluiten en voorlichten

De stichting wordt verantwoordelijk voor het beheer van de govroam-infrastructuur, het aansluiten van overheidsinstellingen en de daarmee verbonden voorlichting. Daarnaast gaat de organisatie een brug slaan naar vergelijkbare initiatieven in het buitenland.

De stichting is het gevolg van een nauwe samenwerking tussen de publieke, de private en de onderwijssector. In de onderwijs- en onderzoekswereld bestaat het govroam-concept al meer dan 10 jaar onder de naam eduroam. eduroam is van huis uit een ontwikkeling van het Nederlandse SURFnet en heeft inmiddels meer dan 20 miljoen gebruikers in bijna 79 landen. Het govroam-concept werd vorige maand in Nederland gelanceerd.

‘Iedereen ziet de noodzaak in’

Frank van Iersel, voorzitter van de stichting, is erg tevreden met het enthousiasme waarmee de stichting tot stand is gebracht: “iedereen lijkt de noodzaak van een gerichte, overheidsbrede en pragmatische samenwerkingsstructuur in te zien, waarin gebruikers van govroam het samen voor het zeggen krijgen.”

Meer over
Lees ook
WatchGuard voegt wifibeheer toe aan WatchGuard Cloud

WatchGuard voegt wifibeheer toe aan WatchGuard Cloud

WatchGuard Technologies heeft het securitymanagementplatform WatchGuard Cloud uitgebreid met mogelijkheden voor het beheer van wifi-accesspoints. Daardoor kunnen zij voortaan alle WatchGuard-oplossingen beheren vanuit een enkele centrale beheeromgeving. Ook kondigt het bedrijf nieuwe accesspoints aan met ondersteuning voor wifi 6.

Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Gisteren werd het officieel: in de toekomst hebben particulieren en bedrijven in Nederland het wettelijke recht om zelf te bepalen welke apparatuur zij gebruiken voor hun internettoegang. Aan de publicatie van de nieuwe beleidsregel "Handhaving Besluit Eindapparaten" ging jarenlang getouwtrek vooraf over het zogenaamde netwerkaansluitpunt.

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Nieuw onderzoek van Kaspersky Safe Kids laat zien waar kinderen tijdens de wintervakantie 2020-2021 wereldwijd het meest in geïnteresseerd waren. Ondanks hun ‘kleinere wereld’, als gevolg van de sociale beperkingen, genoten kinderen voornamelijk van YouTube (21%) en games (15%), waarbij Minecraft het populairst was.