Steeds meer cyberaanval-simulaties in bedrijven, maar security-valkuilen blijven bestaan

cyberark

Steeds meer bedrijven oefenen met simulaties van cyberaanvallen om sneller en beter te kunnen reageren, mocht dit echt een keer nodig zijn. Niet alleen meer bedrijven doen dit, maar het gebeurt ook vaker dan eens. Dit blijkt uit een jaarlijkse rondgang onder de bezoekers van Infosecurity in opdracht van CyberArk. Hoewel de zogeheten Red Team oefeningen vaker plaatsvinden, leidt dit nog niet tot een beter bewustzijn rond security-vraagstukken. Veel mythes houden hardnekkig stand.

Een kleine 19 procent van de respondenten zegt ‘voortdurend’ Red Team oefeningen uit te voeren om het security-beleid continu te testen en medewerkers bewust te maken van de benodigde handelingen in geval van een aanval. Vorig jaar gaf 35 procent aan nooit iets te doen met oefeningen; dat is nu gezakt naar een kwart.

Men is wel hardleers in security-valkuilen, mythes en worst-practices. Zo steeg het aantal respondenten dat aangaf login-gegevens in een gedeeld document te bewaren van 4 naar 17,5 procent, terwijl 13 procent het op een papiertje bewaart (in 2017 nog 5 procent). Ondanks alle maatregelen die cloud-leveranciers nemen, is men nog altijd wantrouwig: volgens 18,3 procent vormt slecht beveiligde data in de cloud het grootste gevaar voor de organisatie. Malware/Ransomware en aanvallen van binnenuit staan bovenaan deze lijst van gevaren met respectievelijk 42,3 en 37,4 procent). Een goede 11 procent leunt rustig achterover, want zij zien geen gevaar.

DevOps en security

Tijdens de Infosecurity beurs was DevOps en security een belangrijk thema. Gevraagd naar de samenwerking tussen deze twee vakgebieden, liepen de meningen uiteen. Ten eerste gaf 22 procent aan nog weinig te doen met DevOps, terwijl 34 procent geen idee had wat secrets zijn (de gevoelige informatie en accountgegevens binnen DevOps-pipelines) of hoe ze beschermd worden. Degene die dat wel wisten beschermden ze in de ontwikkeltools zelf (17 procent), een commerciële oplossing (15 procent) of Open Source oplossing (8,1 procent) of hadden zelf iets gemaakt (9,8 procent).

Uit het onderzoek komt wel naar voren dat DevOps en security-teams elkaar steeds meer proberen op te zoeken. Dit gebeurt in een kwart van de gevallen door het hele ontwikkelproces heen. Voor bijna 17 procent gebeurt dat vooral aan het einde van het ontwikkelproces. Slechts 8 procent gaf aan dat er nauwelijks samenwerking is, terwijl dat vorig jaar nog 13,5 procent was.

Renske Galema, regional director van CyberArk: “Keer op keer blijkt dat misbruik van privileged account-gegevens aan de basis ligt van cyberaanvallen. Het is dus cruciaal om deze te beschermen. Het is goed om te zien dat steeds meer bedrijven oefenen met simulaties om snel in te kunnen spelen op een aanval, maar het doel is natuurlijk om die uiterst gevoelige informatie te beschermen zodat zo’n aanval al veel moeilijker wordt om uit te voeren. Samenwerking tussen security-teams en DevOps is van groot belang, want als de secrets effectief worden afgeschermd, kun je dynamische ontwikkelprocessen doorvoeren zonder extra gevaar te lopen.”

Meer over
Lees ook
Consumenten hebben weinig aandacht voor privacybeleids ondanks grote zorgen over privacy

Consumenten hebben weinig aandacht voor privacybeleids ondanks grote zorgen over privacy

Consumenten maken zich massaal zorgen over de wijze waarop marketeers hun persoonlijke gegeven gebruiken. Opvallend genoeg blijken consumenten echter nauwelijks aandacht te hebben voor de privacybeleids van bedrijven. Ook maken consumenten geen gebruik van de opt-out mogelijkheid, waarmee zij voorkomen dat marketeers hun gedrag in kaart kunnen bre1

Microsoft Security Essentials is de meeste gebruikte virusscanner ter wereld

Microsoft Security Essentials is de meeste gebruikte virusscanner ter wereld

Microsoft Security Essentials is wereldwijd de meest gebruikte virusscanner. 16,3 procent van de gebruikers vertrouwt op het beveiligingspakket van Microsoft. Dit blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf OPSWAT. Niet alleen Microsoft Security Essentials komt in de top drie voor, maar ook Windows Defender. Dit pakket staat met 6,2 procent van de g1

Het management heeft geen idee van de cyberdreigingen die hun bedrijf bedreigen

Het management heeft geen idee van de cyberdreigingen die hun bedrijf bedreigen

CEO's en andere leidinggevenden van bedrijven hebben geen idee van wat voor soort cyberaanvallen hun bedrijf slachtoffer kunnen worden. Leidinggevenden zijn over het algemeen dan ook slecht voorbereid op cybercrime. Het management van bedrijven is over het algemeen slecht op de hoogte van cyberbedreigingen. Maar liefst 80 procent van de beveiligin1