Steeds meer C&C servers voor botnets worden in de cloud gehost

Command & Control (C&C) servers voor botnets worden in toenemende mate in de cloud gehost. Ook is de hoeveelheid C&C infrastructuur die wordt gehost op servers die exclusief voor dit doeleinde worden geregistreerd fors gestegen.

Dit blijkt uit het Spamhaus Botnet Threat Report 2017 van Spamhaus Malware Labs. In totaal heeft Spamhaus in 2017 ruim 9.500 C&C servers geïdentificeerd op 1.122 verschillende netwerken. Het gaat hierbij om gehackte servers die een legitiem doeleinde hebben en door aanvallers worden misbruikt als C&C server, maar ook om servers die exclusief voor dit doeleinde worden geregistreerd met behulp van valse of gestolen identiteitsgegevens. Deze laatste groep bestond in 2017 uit 6.588 botnet controllers, wat gelijk staat aan 68% van alle botnet controllers die Spamhaus heeft opgespoord.

Botnet Controller List

Servers die uitsluitend worden gebruikt als botnet controller worden geregistreerd op een 'Botnet Controller List' (BCL). Deze lijst bevat IP-adressen van servers die in zijn geheel kunnen worden geblokkeerd door Internet Service Providers, zonder dat dit impact heeft op legitiem internetverkeer. Het aantal aanmeldingen op de BCL is in 2017 met 40% gestegen ten opzichte van 2016. Ten opzichte van 2014 gaat het zelfs om een stijging van 90%. Per maand werden tussen de 600 en 700 nieuwe IP-adressen toegevoegd aan de BCL.

Spamhaus wijst erop dat botnet controllers gehost op het dark web of via het anonimiseringsnetwerk Tor niet zijn meegenomen in de cijfers. Deze servers zijn volgens Spamhaus moeilijk te traceren en daarmee moeilijk offline te halen. Wie zich tegen C&C-verkeer vanaf servers op Tor wil verdedigen, doet er volgens Spamhaus goed aan Tor-verkeer geheel te blokkeren en alleen via een opt-in beschikbaar te maken voor gebruikers die het Tor-netwerk nodig hebben.

Wie heeft de meeste botnet controllers gehost?

In de onderstaande tabel is een overzicht te vinden van de hostingpartijen die de meeste botnet controllers hebben gehost in 2017. Hierbij is geen onderscheid gemaakt tussen gehackte servers/websites en webservers die exclusief zijn gehuurd door aanvallers om botnet controllers te hosten.

spamhaus-c-c-servers-2017

Het aantal C&C servers dat Spamhaus in 2017 heeft ontdekt (bron tabel: Spamhaus)

Spamhaus wijst erop dat het voor veel hosters een grote uitdaging is te voorkomen dat servers of websites van klanten worden gehackt, aangezien klanten deze doorgaans zelf beheren. Veel klanten draaien verouderde software op hun servers, wat het voor aanvaller relatief eenvoudig maakt deze servers te kraken.

Botnet controllers in de cloud

Opvallend is de stijging in het aantal botnet controllers dat bij cloud providers is gehost. De meeste botnet controllers werden in 2017 gehost bij AWS, gevolgd door AVG en AnMaXX.

spamhaus-c-c-servers-cloud-2017

Het aantal C&C servers gehost in de cloud die Spamhaus in 2017 heeft opgespoord (bron tabel: Spamhaus)

Meer informatie is te vinden in het Spamhaus Botnet Threat Report 2017.

Meer over
Lees ook
NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness, leverancier van detectie-, onderzoeks- en responstechnologie voor bedreigingen en incidentresponsdiensten, is geïntegreerd met AWS AppFabric. Die nieuwe service van Amazon Web Services (AWS) zorgty er voor dat software as a service (SaaS)-applicaties snel kunnen worden gekoppeld voor een betere productiviteit en beveiliging.

De evolutie van cybersecurity van de afgelopen 20 jaar

De evolutie van cybersecurity van de afgelopen 20 jaar

De cloud zoals wij die nu kennen, bestond twintig jaar geleden nog niet. Ook waren er geen Internet of Things (IoT)-sensoren en zelfs niemand wist wat Gmail was. De cyberdreigingen en tactieken van cybercriminelen ontwikkelden zich de afgelopen twee decennia sterk. Maar dat geldt ook voor de oplossingen.

Commvault introduceert Commvault Cloud

Commvault introduceert Commvault Cloud

Commvault, aanbieder van oplossingen die databescherming en cyberweerbaarheid naar hybride clouds brengen, introduceert vandaag Commvault Cloud, powered by Metallic AI. Met dit unieke platform kunnen IT- en security-teams de cyberweerbaarheid van hun organisatie ingrijpend verbeteren in een tijd waarin hacks en ransomware-aanvallen aan de orde van1