Speciaal team van Europol gaat IS aanpakken op social media

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) plaatst per dag 100.000 nieuwe berichten op Twitter. Zo’n 45.000 tot 50.000 Twitter-accounts zouden verbonden kunnen worden aan IS. Europol richt een nieuw Europees team op dat zich gaat richten op de aanpak van deze accounts.

Het nieuwe team gaat op 1 juli aan de slag. Het aantal Twitter-accounts van IS moet hierdoor fors worden teruggedrongen. Het team heeft als doel ieder gevonden account binnen twee uur te sluiten. Om dit doel te kunnen realiseren wordt samengewerkt met social media-bedrijven. Europol laat in het midden welke bedrijven dit precies zijn.

robwainwrighteuropol Rob Wainwright, directeur van Europol, geeft tegenover het Britse The Guardian toe dat het een uitdaging zal zijn alle 50.000 Twitter-accounts van IS te sluiten. Niet alleen zou het om te veel accounts gaan, ook worden er continu nieuwe accounts geopend. Europol wil niet alleen in kaart brengen welke kopstukken van IS achter de Twitter-accounts zitten, maar ook welke gebruikers door de Twitter-accounts worden benaderd.