Sophos: ‘Ransomware-makers betalen is soms de beste optie’

euros

Wie slachtoffer wordt van ransomware zou ten allen tijde moeten proberen te voorkomen losgeld te betalen. Wie zijn data echter echt nodig heeft en geen andere mogelijkheid ziet kan toch overwegen te betalen om data weer in handen te krijgen.

Dit opvallend advies is afkomstig van beveiligingsbedrijf Sophos. Het advies van het bedrijf gaat rechtstreeks in van het advies dat veel politiekorpsen en andere beveiligingsexperts geven. Deze partijen adviseren onder geen beding geld over te maken naar cybercriminelen.

‘Betalen is in sommige gevallen de beste optie’

Sophos stelt de zaak voor slachtoffers van ransomware niet altijd zo eenvoudig ligt. Indien mogelijk zouden slachtoffers inderdaad niet moeten betalen aan ransomware-makers. Sophos stelt echter ook dat het in sommige gevallen de beste optie kan zijn toch geld over te maken.

Het beveiligingsbedrijf adviseert gebruikers overigens zoveel mogelijk maatregelen te nemen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van ransomware. Ook zouden gebruikers voorzorgsmaatregelen moeten nemen die de impact van ransomware beperken. Denk hierbij aan het maken van voldoende backups van belangrijke data, zodat deze ook na een ransomware-infectie teruggezet kan worden.

Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

Politiediensten halen LockBit infra offline

Politiediensten halen LockBit infra offline

Op 20 februari 2024 hebben Europol, de Nederlandse Politie en politiediensten uit tien landen met een grote verstoringsactie 34 servers uit de lucht gehaald van de ransomware groepering LockBit.