Sogeti: 'Internet of Things zorgt voor huwelijk tussen fabrieksautomatisering en IT'

Internet of Things is de vierde Industriële Revolutie; het technologiehuwelijk tussen fabrieksautomatisering ofwel Operationele Technologie (OT) en Informatietechnologie (IT) waarbij de industrie voorop loopt. Internet of Things, alles en iedereen aan internet, zorgt voor dit samengaan. Volgens het onderzoeksinstituut is het samengaan van OT en IT een belangrijke aanjager voor snelle veranderingen; intensieve klantinteractie, onderlinge samenwerking tussen machines en een compleet andere aanpak voor het onderhoud van apparaten. Tegelijkertijd signaleert VINT een aantal uitdagingen om het huwelijk tussen OT en IT te laten slagen. Zo pleiten de auteurs voor het optuigen van een geheel nieuw vakgebied om de muur tussen technologie op de fabrieksvloer en informatietechnologie te slechten.

Dit blijkt uit een rapport in de vierluik over Internet of Things van Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti. De titel van dit nieuwste VINT-rapport luidt: De Vierde Industriële Revolutie, Things als link tussen OT en IT.

Vierde Industriële Revolutie

"Dit samengaan tussen OT en IT is een nieuwe stap in de industriële revolutie. Kortom, de vierde Industriële Revolutie," aldus Menno van Doorn, Directeur van VINT en één van de auteurs van dit Internet of Things rapport. “Tal van voorbeelden maken deze revolutie zichtbaar. Zo kopen reizigers in Londen nu pay-as-you-go tickets voor het openbaar vervoer. Als er sprake is van vertraging betaalt de reiziger automatisch een andere prijs voor zijn trein-, metro- of buskaartje dan de reiziger die op tijd reist. Deze Internet of Things toepassing maakt dat mogelijk door de koppeling van gegevens uit de operationele systemen van het treinverkeer en de informatiesystemen die data van reizigers bijhouden. Autofabrikanten of olieraffinaderijen besparen miljarden op onderhoud door de inzet van technologie die de conditie van apparatuur voortdurend in de gaten houdt en zo het falen van fabrieksonderdelen voorspelt. Naar verwachting zal deze zogenoemde Machine-to-Machine (M2M) communicatie-markt de omvang van de markt voor mobiele telefonie overtreffen.”

“Het samengaan van OT en IT levert veel voordelen op. Tegelijkertijd is een gelukkig huwelijk nog lang niet aan de orde. Engineering en IT spreken verschillende talen. Fabrieksautomatisering is veelal incidentgedreven. De technologie is ingebed en technici houden zich bezig met de controle over machines. In tegenstelling tot de wereld van informatietechnologie. Daarin moet alles met alles kunnen praten en is er sprake van een functionele baas die ervoor zorgt, dat iedereen met een apparaat (smartphone, tablet, laptop of desktop pc) zijn of haar werk kan doen. In ons rapport geven we drie aanbevelingen om de integratie tussen OT en IT sneller te laten verlopen. Zo adviseren we organisaties met telecom-ogen naar hun operatie te kijken. De telecommunicatiesector is erin geslaagd, tijd en afstand te overbruggen met machineprotocollen (M2M). Verder roepen we bedrijven op de integratie van OT en IT hoog op de digitale transformatie-agenda te zetten. Het mentaal en fysiek bij elkaar brengen van deze verschillende werelden is het speerpunt. De grootste uitdaging zit in de cultuur van een organisatie. Het laatste en belangrijkste voor de toekomst is het instellen van een nieuw vakgebied. Educatie loopt vaak achter op de praktijk. Dus we moeten nu versneld initiatieven ontplooien, waarbij de muur tussen OT en IT ook op opleidingsniveau verdwijnt,” concludeert Menno van Doorn.

Internet of Things vierluik

‘De Vierde Industriële Revolutie’ is het derde rapport in de reeks van vier ‘Internet of Things’- rapporten die VINT lanceert. In het najaar van 2013 kwam het eerste rapport met de titel ‘Things – Internet of Business Opportunities’ uit. Begin dit jaar bracht VINT het rapport ‘Empathic Things’ uit over Internet in, om en aan het lichaam. Het laatste rapport in dit vierluik staat in het teken van ‘Smart Cities’. Dit vierde rapport beschrijft de mogelijkheden van slimme leef- en woonomgevingen.

Sander Duivestein, Erik van Ommeren, David Excoffier, René Maas en Menno van Doorn zijn de auteurs van het rapport ‘De Vierde Industriële Revolutie’. Zij werken eveneens aan het laatste rapport over Internet of Things dat komend najaar verschijnt. Het rapport is hier beschikbaar.

Lees ook

Opkomst van robots: hoe de liefde voor automatisering ons fataal kan worden

Er is een gezegde uit de jaren ’90, geïllustreerd in een cartoon: “op het Internet weet niemand dat u een hond bent”. Daarmee wordt de kern van een cybersecurity-probleem blootgelegd, waarmee we momenteel nog steeds worstelen: hoe weet u zeker wie u online kunt vertrouwen? Die vraag is de afgelopen jaren ook in industriële netwerken zeer actueel geworden. Zonder goed gebruik van digitale certificaten is geen veilige netwerkomgeving mogelijk. Digitale security is al jaren gebaseerd op cryptografische sleutels en digitale certificaten. Dankzij het bekende slotje in d1