Softwaretool helpt domeinregistrars malafide gebruikers te detecteren

internet_logo

Online zijn allerlei malafide websites te vinden. Denk hierbij aan spamwebsites, websites waar malware wordt geserveerd, phishingwebsites of websites waar illegale goederen worden verhandeld. Een nieuwe softwaretool maakt het voor domein registrars eenvoudiger pogingen te detecteren om domeinnamen voor dergelijke malafide doeleinden te registreren.

De tool heet ‘Proactive Recognition and Elimination of Domain Abuse at Time-Of-Registration’ (PREDATOR) en is ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse Princeton University, de University of California-Santa Barbara, de University of California-Berkeley en Google. De onderzoekers hebben de tool gepresenteerd op de 2016 ACM Conference on Computer and Communications Security.

Domeinnamen preventief blokkeren

Al langer kunnen domeinregistrars maatregelen nemen tegen malafide websites. In dit geval moet het domein echter eerst worden geïdentificeerd als malafide, als dusdanig wordt gemarkeerd en worden geblokkeerd. In de tussentijd kunnen de aanvallers achter de website echter slachtoffers maken. PREDATOR is in staat onderscheid te maken tussen legitieme en malafide pogingen om nieuwe domeinnamen te registreren. Dit maakt het mogelijk voor domeinregistrars pogingen van cybercriminelen vroegtijdig te detecteren en te blokkeren. Dit maakt het mogelijk malafide activiteiten tegen te houden voordat zij worden uitgevoerd.

Dit doet de tool door het gedrag van gebruikers te analyseren. Malafide gebruikers blijken namelijk wezenlijk ander gedrag te vertonen dan legitieme gebruikers. Zo schaffen malafide gebruikers vaak grote hoeveelheden domeinnamen tegelijkertijd uit, waarbij zij gebruik maken van groepskortingen. Dit geeft hen de mogelijkheid snel te wisselen van domeinnaam indien één van hun malafide domeinnamen wordt gedetecteerd. Ook registreren malafide gebruikers vaak meerdere domeinnamen die veel op elkaar lijken.

In de praktijk

Testen tonen aan dat de tool in staat is 70% van de malafide domeinnamen te erkennen voordat er malafide activiteiten vanaf deze domeinnamen zijn opgezet. De tool werkt hierbij nauwkeurig; in slechts 0,35% van de gevallen werd een domeinnaam ten onrechte als malafide bestempeld.

Meer informatie over PREDATOR is te vinden in de paper (pdf) die de onderzoekers hebben vrijgegeven.

Meer over
Lees ook
De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s