Softwareontwikkelaar getroffen door grootste DDoS-aanval ooit

Akamai Technologies meldt dat één van zijn klanten - een softwareontwikkelingsbedrijf - op 28 februari het doelwit is geworden van een DDoS-aanval met een capaciteit van 1,3 Tbps. Bij de aanval is misbruik gemaakt van memcached servers, iets waarvoor het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) onlangs waarschuwde.

memcached-logo In een blogpost meldt Akamai dat het gaat om de grootste aanval die ooit door het bedrijf is geregistreerd. De aanval had een capaciteit die tweemaal groter was van de aanvallen in september 2016 met behulp van het Mirai-botnet en is mogelijk de grootste DDoS-aanval die ooit openbaar is gemaakt. Gezien de amplicatiemogelijkheden die memcached servers bieden verwacht Akamai echter niet dat de aanval lang de grootste zal blijven.

Memcached

Memcached is een nieuwe reflectie- en amplicatievector die op 27 februari door Akamai werd bekendgemaakt. Memcached is een service bedoeld om data te cachen en de laadtijd van geheugenintensieve diensten te verkorten. Memcached servers vereisen geen authentificatie, waardoor servers die via internet toegankelijk eenvoudig kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden. Memcached biedt een amplicatiefactor van meer dan 50.000, wat betekent dat een verzoek van 203 byte zich vertaald in een reactie van een memcached server van 100 megabyte. Dit stelt aanvallers in staat met relatief weinig bandbreedte een grote hoeveelheid dataverkeer naar een doelwit te sturen.

Het NCSC waarschuwde onlangs voor misbruik van memcached servers. Het centrum adviseert netwerkbeheerders te controleren of er memcached- of andere systemen in het netwerk aanwezig zijn die via internet kunnen worden benaderd en misbruikt kunnen worden voor amplificatie-aanvallen.

Meer over
Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1