Softwareontwikkelaar getroffen door grootste DDoS-aanval ooit

Akamai Technologies meldt dat één van zijn klanten - een softwareontwikkelingsbedrijf - op 28 februari het doelwit is geworden van een DDoS-aanval met een capaciteit van 1,3 Tbps. Bij de aanval is misbruik gemaakt van memcached servers, iets waarvoor het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) onlangs waarschuwde.

memcached-logo In een blogpost meldt Akamai dat het gaat om de grootste aanval die ooit door het bedrijf is geregistreerd. De aanval had een capaciteit die tweemaal groter was van de aanvallen in september 2016 met behulp van het Mirai-botnet en is mogelijk de grootste DDoS-aanval die ooit openbaar is gemaakt. Gezien de amplicatiemogelijkheden die memcached servers bieden verwacht Akamai echter niet dat de aanval lang de grootste zal blijven.

Memcached

Memcached is een nieuwe reflectie- en amplicatievector die op 27 februari door Akamai werd bekendgemaakt. Memcached is een service bedoeld om data te cachen en de laadtijd van geheugenintensieve diensten te verkorten. Memcached servers vereisen geen authentificatie, waardoor servers die via internet toegankelijk eenvoudig kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden. Memcached biedt een amplicatiefactor van meer dan 50.000, wat betekent dat een verzoek van 203 byte zich vertaald in een reactie van een memcached server van 100 megabyte. Dit stelt aanvallers in staat met relatief weinig bandbreedte een grote hoeveelheid dataverkeer naar een doelwit te sturen.

Het NCSC waarschuwde onlangs voor misbruik van memcached servers. Het centrum adviseert netwerkbeheerders te controleren of er memcached- of andere systemen in het netwerk aanwezig zijn die via internet kunnen worden benaderd en misbruikt kunnen worden voor amplificatie-aanvallen.

Meer over
Lees ook
De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Cloudflare DDoS-rapport over derde kwartaal 2023

Cloudflare DDoS-rapport over derde kwartaal 2023

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het derde kwartaal van 2023. Opmerkelijke bevindingen zijn onder andere het succesvol mitigeren van duizenden aanvallen als gevolg van de HTTP/2-kwetsbaarheid, een enorme toename van HTTP DDoS-verkeer en aanvallen gericht op de gaming- en gokindustrie.