Slechts een kwart van de bedrijven meldt cybercrime bij de politie

hacker-groot

Veel bedrijven kiezen ervoor cyberinbraken en andere vormen van cybercriminaliteit niet te melden bij de politie uit angst voor reputatieschade. Dit is een groot probleem, aangezien cybercriminelen hierdoor ongestraft te werk kunnen gaan en de omvang van cybercrime daarnaast onzichtbaar blijft.

Uit een onderzoek van het Britse Institute of Directors onder 1.000 directeuren blijkt dat één op de tien Britse bedrijven in het afgelopen jaar financiële schade heeft opgelopen door cybercrime. Van deze bedrijven heeft slechts 28% aangifte gedaan bij de politie. Deze organisaties geven aan reputatieschade te vrezen.

Meldplicht datalekken

In Nederland is sinds 1 januari de meldplicht datalekken van kracht. Deze wet verplicht bedrijven ieder ernstig datalek te melden. Hierbij hoeft overigens niet per definitie data op straat te komen liggen. Ook incidenten waarbij data wordt vernietigd of op andere wijze onrechtmatig wordt verwerkt moeten worden gemeld. Niet iedere cyberaanval is echter een datalek. Denk bijvoorbeeld aan CEO-fraude, waarbij cybercriminelen zich tegenover de financiële afdeling voordoen als de CEO en vragen een groot geldbedrag over te schrijven. De kans is dan ook groot dat ook in Nederland niet alle cyberincidenten bij de politie worden gemeld.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 43% van de onderzochte bedrijven geen formele strategie heeft opgesteld om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen. Een op de vijf bedrijven heeft zich verzekerd tegen cybercrime.

Meer over
Lees ook
Cybercriminelen richten zich op Europese financiële en gedecentraliseerde financiële organisaties

Cybercriminelen richten zich op Europese financiële en gedecentraliseerde financiële organisaties

TA4563 is een groep die Proofpoint sinds eind 2021 tot op heden volgt. Van deze groep is waargenomen dat ze verschillende Europese financiële en investeringsplatforms hebben aangevallen met de malware die bekend staat als EvilNum, voornamelijk gericht op organisaties in de Decentralized Finance (DeFi)-sector. TA4563 heeft enige overlap met de acti1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Fortinet: 93% van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg het afgelopen jaar te maken met hackers

Fortinet: 93% van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg het afgelopen jaar te maken met hackers

Fortinet, publiceert zijn 2022 State of Operational Technology and Cybersecurity Report, dat gebruik maakt van cijfers van een wereldwijd onderzoek. Hieruit blijkt dat industriële besturingssystemen een doelwit voor cybercriminelen blijven vormen en dat 93% van alle bedrijven met operationele technologie (OT) de afgelopen 12 maanden met indringers1