Singles op Valentijnsdag extra kwetsbaar voor datingfraude

Mimecast waarschuwt singles die op Valentijnsdag zoeken naar de liefde. Vooral vandaag lopen ze het risico dat die zoektocht eindigt in datingfraude. 

Singles maken op Valentijnsdag meer gebruik van datingsites en -apps dan op andere dagen. De sociale druk om een partner te vinden, is op deze dag voor velen immers extra groot. Criminelen misbruiken de hoop van online daters voor financieel gewin. Via nagemaakte datingsites proberen ze slachtoffers geld, persoonsgegevens en creditcardinformatie afhandig te maken. 

Uitbuiting van eenzaamheid

De fraude begint met een phishingmail met daarin een link. Na de zogenaamde 'match', chatten en mailen de oplichters met hun slachtoffers en geven hen de aandacht waar ze naar zoeken. Vaak doen ze zich voor als iemand die automatisch bewondering oproept, bijvoorbeeld als militair of hulpverlener. Soms vragen ze om - al dan niet pikante - foto's uit te wisselen. De foto's die het slachtoffer stuurt, worden bijvoorbeeld misbruikt voor pornografische websites. De foto's die ze zelf sturen zijn nep. 

De 'internetdate' heeft altijd een excuus dat een persoonlijke ontmoeting onmogelijk maakt. Uiteindelijk komt het verzoek om geld over te maken, beginnend met kleine bedragen, bijvoorbeeld onder het mom van een urgente medische ingreep voor een kind. De bedragen worden echter steeds hoger. Deze verzoeken houden pas op wanneer het slachtoffer argwaan krijgt. 

Niet alleen op Valentijnsdag

Alle vormen van internetoplichting zijn wreed. Datingfraude op Valentijnsdag is volgens Carl Wearn, het hoofd van de online-misdaadafdeling van Mimecast, extra schrijnend. "Op Valentijnsdag willen mensen tijd besteden met geliefden. Veel alleenstaanden voelen zich daarom juist op deze dag buitengesloten of extra eenzaam." Hij wijst er echter op dat eenzaamheid ook op andere dagen een probleem is. "Eenzame mensen zijn op ieder moment gevoelig voor deze meedogenloze methodes." 

Advies om datingfraude te voorkomen

Mimecast adviseert gebruikers om nooit op een link naar een datingsite in een ongevraagde e-mail te klikken, maar om datingsites direct via de adresbalk van de browser te benaderen. Links in e-mails kunnen lijken op de URL van een bekende legitieme datingdienst, maar verwijzen eigenlijk naar het adres van een frauduleuze namaak. 

"Iedereen die een romantische relatie via internet onderhoudt, doet er goed aan voorzichtig te zijn", benadrukt Wearn. "Datingfraude is een vreselijke misdaad, maar wie voorzichtig is, loopt veel minder risico hierin te trappen." 

Voorbeelden van nepsites

Hieronder staan enkele screenshots die onderzoekers van Mimecast van zulke namaaksites hebben gemaakt: 

mc1

mc2