Side-channel kwetsbaarheid in GnuPG Libgcrypt verholpen

encryptie

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) wijst op een side-channelkwetsbaarheid in Libgcrypt die is verholpen met een update. Libgcrypt is een encryptiebibliotheek die door GnuPG wordt gebruikt.

GnuPG is een gratis implementatie van de OpenPGP-standaard. De implementatie maakt het mogelijk data en communicatie te versleutelen. Onderzoekers van verschillende universiteiten, waaronder de TU Eindhoven, zijn er echter in geslaagd een side-channel aanval uit te voeren (pdf) tegen Libgcrypt. Hierdoor is het mogelijk de bibliotheek data te laten lekken, waarmee de RSA-encryptiesleutel van gebruikers kan worden gereconstrueerd. Dit maakt het mogelijk versleutelde data te ontsleutelen.

Impact

De ontwikkelaars van GnuPG erkennen het probleem, maar wijzen erop dat de aanval alleen kan worden uitgevoerd als de aanvaller in staat is willekeurige software uit te voeren op de hardware waarop de RSA-encryptiesleutel wordt gebruikt. De ontwikkelaars stellen dat een aanvaller in deze situatie eenvoudigere manieren tot zijn beschikking heeft om privésleutels te stelen. Wel erkennen de ontwikkelaars echter ook dat de aanval kan worden gebruikt om RSA-encryptiesleutels te stelen van virtuele machines te stelen.

De kwetsbaarheid is verholpen in Libgcrypt 1.7.8. Deze versie is inmiddels geïmplementeerd in DebianFedora en Ubuntu, die allen een beveiligingsupdate hebben uitgebracht.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.