Security startup GRASP Innovations ontvangt 0.5M van Mainport Innovation Fonds

GRASP Product Mock-up-2-800px

De Nederlandse startup GRASP Innovations heeft 550.000 euro opgehaald bij Mainport Innovation Fund II voor verdere productontwikkeling en internationale uitrol. GRASP, opgericht in 2019, focust zich op de mogelijkheden van radartechnologie in beveiligingsprocessen. Ze bieden een geavanceerd radarsysteem in combinatie met door GRASP ontwikkelde software aan dat zeer nauwkeurig en niet privacygevoelig is. De beveiligingsoplossing is enerzijds in staat repeterende taken van medewerkers over te nemen, zoals de surveillance bij toegangscontroles, maar geeft anderzijds ook inzicht in de beveiligingscontrole van passagiers. Dit leidt tot verbetering van de personeelsplanning, een verhoging van de beveiligingscapaciteit en daarmee kortere doorlooptijden voor passagiers met als gevolg hogere medewerkers- en passagierstevredenheid.  

Robert Schuur, CEO GRASP Innovations: “We zijn erg enthousiast over de samenwerking met MIF II, ze brengen een relevant netwerk en zeer veel ervaring mee wat ons zal helpen met de verdere groei van GRASP. Dat we op een moeilijk moment in onze industrie een succesvolle investeringsronde hebben opgehaald geeft ons veel vertrouwen in het potentieel van GRASP en kunnen nu onze ambitieuze plannen waar gaan maken.”

Het juiste momentum in de luchtvaart

COVID-19 heeft het aantal reizigers in de luchtvaart naar een minimaal niveau gebracht. Naar verwachting stijgt het vliegverkeer tussen 2023 en 2025 weer naar het niveau van voor de crisis. De uitdaging voor de luchtvaart is om mee te kunnen schalen met deze groei, zodra de lockdown voorbij is.

Bovendien heeft COVID-19 de behoefte in de luchtvaart aan ‘contactloos reizen’, verkorte doorlooptijden en klantvriendelijke beveiligingsprocessen alleen maar aangewakkerd. Dit moet uiteraard met behoud van het gewenste hoge veiligheids- en serviceniveau. De oplossing van GRASP helpt luchthavens in te spelen op deze behoefte en versnelt daarnaast de transitie naar volledig autonome processen. Hoewel GRASP zich nu vooral richt op de luchtvaart, is de beveiligingsoplossing ook in andere sectoren goed inzetbaar, bijvoorbeeld in het bankwezen.

Mainport Innovation Fund II

Mainport Innovation Fund II is een initiatief van Royal Schiphol Group, KLM, TU Delft, NS en Haven van Amsterdam, in samenwerking met fondsbeheerder NBI Investors. Het fonds richt zich op het versnellen van innovaties in de logistiek, luchtvaart en het transport en helpt ondernemers door durfkapitaal te combineren met strategische expertise en het netwerk van de transportpartners.

Thijs Gitmans, fondsmanager MIF II: “GRASP was voor de crisis al relevant voor de luchtvaart, maar heeft ook in een uitdagende tijd bewezen dat haar oplossing meerwaarde creëert. Wij zien kansen voor luchthavens, zoals onze partner Schiphol, om met behulp van automatisering processen zoals beveiliging te verbeteren zonder kwaliteitsverlies met nog betere doorlooptijden. Daarom is dit het juiste moment om te investeren in een disruptieve technologie als die van GRASP. Het team bestaat uit intelligente en ambitieuze ondernemers die veel domeinkennis hebben op het gebied van luchthavenbeveiliging. Die combinatie maakt dat deze startup bij uitstek past in ons fonds.”

Lees ook
Kaspersky Lab onthult kwetsbaarheid in Microsoft Windows software

Kaspersky Lab onthult kwetsbaarheid in Microsoft Windows software

Kaspersky Lab heeft voor de vierde maal een beveiligingslek in Microsoft Windows ontdekt. Het beveiligingslek is vermoedelijk gebruikt door ten minste twee bedreigingsactoren, waaronder de onlangs ontdekte SandCat. Kaspersky Lab heeft het lek, genaamd CVE-2019-0797, bij Microsoft gemeld. Microsoft heeft inmiddels een patch vrijgegeven.  De nieuwe1

EFF: 'Niets mis met reviewen van broncode door buitenlandse overheden'

EFF: 'Niets mis met reviewen van broncode door buitenlandse overheden'

Het reviewen van de broncode van software is nodig om zeker te stellen dat deze software veilig en van goede kwaliteit is. Het is dan ook niet slecht dat bedrijven buitenlandse overheden toegang geven tot de broncode van hun software. Dit stelt Electronic Frontier Foundation (EFF), een Amerikaanse stichting die digitale burgerrechten verdedigt. EF1

GitHub helpt beveiligingsproblemen in softwareafhankelijkheden te identificeren

GitHub helpt beveiligingsproblemen in softwareafhankelijkheden te identificeren

GitHub gaat ontwikkelaars meer inzicht geven in de afhankelijkheden van hun software, ook wel dependencies genoemd. Hierdoor kunnen ontwikkelaars eenvoudiger achterhalen van welke pakketten en applicaties hun eigen code gebruik maakt. Daarnaast gaat GitHub ontwikkelaars wijzen op softwareafhankelijkheden waarin beveiligingsproblemen zijn ontdekt.1