Security startup GRASP Innovations ontvangt 0.5M van Mainport Innovation Fonds

GRASP Product Mock-up-2-800px

De Nederlandse startup GRASP Innovations heeft 550.000 euro opgehaald bij Mainport Innovation Fund II voor verdere productontwikkeling en internationale uitrol. GRASP, opgericht in 2019, focust zich op de mogelijkheden van radartechnologie in beveiligingsprocessen. Ze bieden een geavanceerd radarsysteem in combinatie met door GRASP ontwikkelde software aan dat zeer nauwkeurig en niet privacygevoelig is. De beveiligingsoplossing is enerzijds in staat repeterende taken van medewerkers over te nemen, zoals de surveillance bij toegangscontroles, maar geeft anderzijds ook inzicht in de beveiligingscontrole van passagiers. Dit leidt tot verbetering van de personeelsplanning, een verhoging van de beveiligingscapaciteit en daarmee kortere doorlooptijden voor passagiers met als gevolg hogere medewerkers- en passagierstevredenheid.  

Robert Schuur, CEO GRASP Innovations: “We zijn erg enthousiast over de samenwerking met MIF II, ze brengen een relevant netwerk en zeer veel ervaring mee wat ons zal helpen met de verdere groei van GRASP. Dat we op een moeilijk moment in onze industrie een succesvolle investeringsronde hebben opgehaald geeft ons veel vertrouwen in het potentieel van GRASP en kunnen nu onze ambitieuze plannen waar gaan maken.”

Het juiste momentum in de luchtvaart

COVID-19 heeft het aantal reizigers in de luchtvaart naar een minimaal niveau gebracht. Naar verwachting stijgt het vliegverkeer tussen 2023 en 2025 weer naar het niveau van voor de crisis. De uitdaging voor de luchtvaart is om mee te kunnen schalen met deze groei, zodra de lockdown voorbij is.

Bovendien heeft COVID-19 de behoefte in de luchtvaart aan ‘contactloos reizen’, verkorte doorlooptijden en klantvriendelijke beveiligingsprocessen alleen maar aangewakkerd. Dit moet uiteraard met behoud van het gewenste hoge veiligheids- en serviceniveau. De oplossing van GRASP helpt luchthavens in te spelen op deze behoefte en versnelt daarnaast de transitie naar volledig autonome processen. Hoewel GRASP zich nu vooral richt op de luchtvaart, is de beveiligingsoplossing ook in andere sectoren goed inzetbaar, bijvoorbeeld in het bankwezen.

Mainport Innovation Fund II

Mainport Innovation Fund II is een initiatief van Royal Schiphol Group, KLM, TU Delft, NS en Haven van Amsterdam, in samenwerking met fondsbeheerder NBI Investors. Het fonds richt zich op het versnellen van innovaties in de logistiek, luchtvaart en het transport en helpt ondernemers door durfkapitaal te combineren met strategische expertise en het netwerk van de transportpartners.

Thijs Gitmans, fondsmanager MIF II: “GRASP was voor de crisis al relevant voor de luchtvaart, maar heeft ook in een uitdagende tijd bewezen dat haar oplossing meerwaarde creëert. Wij zien kansen voor luchthavens, zoals onze partner Schiphol, om met behulp van automatisering processen zoals beveiliging te verbeteren zonder kwaliteitsverlies met nog betere doorlooptijden. Daarom is dit het juiste moment om te investeren in een disruptieve technologie als die van GRASP. Het team bestaat uit intelligente en ambitieuze ondernemers die veel domeinkennis hebben op het gebied van luchthavenbeveiliging. Die combinatie maakt dat deze startup bij uitstek past in ons fonds.”

Lees ook
Snapchat gaat gebruik van third party apps ontmoedigen

Snapchat gaat gebruik van third party apps ontmoedigen

De populaire chatdienst Snapchat gaat gebruikers waarschuwen apps van derden niet te gebruiken. Met Snapchat kunnen foto’s worden verstuurd die slechts eenmaal kunnen worden geopend. Het bedrijf stelt dat de meeste Snapchatters niets zullen merken van de wijzigingen in het beleid van het bedrijf. Gebruikers van third party apps krijgen van Snapcha1

CSA: 'Veel cloudapps blijven buiten beeld van de IT-afdeling'

CSA: 'Veel cloudapps blijven buiten beeld van de IT-afdeling'

Veel security- en IT-professionals hebben nauwelijks inzicht in cloudapps die op het bedrijfsnetwerk draaien. Gemiddeld denken professionals dat er 23 apps op het bedrijfnetwerk actief zijn. Leveranciers van dergelijke apps schatten het aantal echter op zeker 500. Een groot verschil. Dit blijkt uit onderzoek van de Cloud Security Alliance (CSA). R1

Steeds meer apps bespioneren ons, stelen persoonlijke informatie en maken ongeoorloofd gebruik van databundels

Steeds meer apps bespioneren ons, stelen persoonlijke informatie en maken ongeoorloofd gebruik van databundels

Alcatel-Lucent heeft nieuwe gegevens bekend gemaakt waaruit blijkt dat het aantal aanvallen op mobiele apparaten en apparatuur voor thuisgebruik in de eerste helft van 2014 sterk is toegenomen. De gebruikers lopen een groter risico bespioneerd te worden of een rekening gepresenteerd te krijgen voor datagebruik door derden. Daarnaast wordt er steed1