Security experts doelwit van nieuwe malwarecampagne

hacker-2300772_960_720-pixabay-hypnoart

Security experts zijn doelwit van een nieuwe malwarecampagne. Aanvallers verspreiden een malafide document over de Cyber Conflict U.S. conferentie, dat een malafide Visual Basic for Applications (VBA) macro bevat.

Dit meldt de Talos Security Intelligence and Research Group (Talos) van Cisco. De Cyber Conflict U.S. conferentie is een samenwerking tussen het Army Cyber Institute van de United States Military Academy, de NATO Cooperative Cyber Military Academy en het NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence. De conferentie is gericht op security experts, beveiligingsonderzoekers en andere mensen die interesse hebben in cybersecurity.

Fancy Bear

De aanval is volgens Talos opgezet door de hackersgroep Fancy Bear, die ook bekend is onder de namen Group 74, Tsar Team, Sofacy en APT28. Het verspreide document bevat een malafide VBA macro, dat een nieuwe variant van de Seduploader opent. Deze malware wordt al langer gebruikt door Fancy Bear en bestaat uit twee componenten: een dropper en een payload. Talos meldt dat beide componenten veel overeenkomsten tonen met eerdere versies die zijn gebruikt voor Fancy Bear.

Seduploader biedt de aanvallers verschillende mogelijkheden. Zo kunnen zij via deze malware code uitvoeren op geïnfecteerde systemen, bestanden downloaden, data vanaf het geïnfecteerde systeem versturen naar een externe server en screenshots nemen van het beeldscherm van slachtoffers.

Op 4 oktober gelanceerd

De malware communiceert met een Command & Control server die gehost wordt op myinvestgroup.com. De malwarecampagne is op 4 oktober gelanceerd. Op zondag 7 oktober een piek te zien is in de activiteiten vanaf de Command & Control-server van de malware.

Meer over
Lees ook
Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Kaspersky-experts hebben nieuwe versies ontdekt van de geavanceerde kwaadaardige spionagetool FinSpy. Deze varianten werken op iOS en Android-apparatuur en zijn in staat activiteiten te volgen van zo goed als alle populaire berichtendiensten ondanks versleuteling. De nieuwe FinSpy versies wissen bovendien hun sporen beter uit dan vorige versies. Zo...

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

De dreiging van malware groeit, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Internet Security Report van WatchGuard Technologies. De securityspecialist detecteerde in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 62 procent meer malware dan in het kwartaal daarvoor. Cybercriminelen maken gebruik van een breed scala aan aanvalstechnieken, waaronder schadelijke...

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...