‘Security-by-design moet de nieuwe norm zijn’

dearbytes-mannetje-2017

De huidige securitystrategie in Nederland is achterhaald. Security wordt nog steeds massaal als oplossing achteraf verkocht. Terwijl iedereen weet dat die aanpak niet meer voldoende is om cyberdreigingen het hoofd te bieden. Erik Remmelzwaal, directeur bij DearBytes, vindt dat security- en IT-partijen in actie moeten komen om samen inherent veilige oplossingen te leveren. "Uiteindelijk moeten securityleveranciers zoals we ze nu kennen overbodig zijn."

Remmelzwaal ziet heil in een andere mindset. "Security moet een attribuut zijn, een eigenschap van digitale middelen, in plaats van een toevoeging achteraf. Nederland heeft behoefte aan netwerkconnectiviteit, hardware en software die inherent veilig is. Over digitale veiligheid moet al in de designfase zijn nagedacht. Security-by-design moet de nieuwe norm zijn."

Fusie met KPN

DearBytes is onlangs samengegaan met KPN. Hiermee heeft het bedrijf het goede voorbeeld gegeven, stelt Remmelzwaal. Volgens de directeur van DearBytes was de verkoop van het bedrijf een logische zet en in lijn met de missie. "KPN is gespecialiseerd in connectiviteit en ICT-diensten, wij in security. Dankzij de symbiose van deze diensten, bieden we gebruikers oplossingen die vanuit de basis veilig zijn. Zo dragen we op een andere manier dan gebruikelijk bij aan een veiliger Nederland, en uiteindelijk een veiligere wereld."

Op dit moment geven veel IT-leveranciers de veiligheid van hun producten en diensten onvoldoende aandacht. "Internet of Things-apparaten zijn daarvan doorgaans een goed voorbeeld. Daar zie je standaardwachtwoorden die gebruikers niet hoeven aan te passen en patches die niet of laat verschijnen. De gevolgen hebben we kunnen zien tijdens de aanvallen van het Mirai-botnet vorig jaar. Dat botnet bestond uit honderdduizenden gekaapte IoT-devices."

Samenwerking tussen IT- en securityleveranciers

Een andere mindset tijdens de ontwikkeling van IT-oplossingen is niet voldoende. IT-leveranciers moeten veel meer de samenwerking zoeken met securitypartijen. "Security-by-design vereist specialistische kennis. Die kennis zit bij partijen die nu security leveren als dienst achteraf. Zij moeten op hun beurt die kennis beschikbaar stellen aan software- en hardwareontwikkelaars."

Remmelzwaal stelt dat een onafhankelijke partij die veiligheid zou moeten beoordelen, en onveilige producten van de markt zou moeten weren. "We hebben bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die de veiligheid beoordeelt van voedsel en consumentenproducten. Die controle is echter nog niet doorvertaald naar het digitale tijdperk. Ze moeten digitale veiligheid meenemen in hun beoordeling. Dat verkleint de kans dat je een inherent onveilig product koopt."

Factor mens

Tegelijkertijd is echter ook een belangrijke rol weggelegd voor mensen. Voldoende security-awareness is volgens Remmelzwaal onmisbaar. "Wie wil overleven in deze digitale wereld, moet zich ook bewust zijn van de gevaren die daarmee gepaard gaan. Oplossingen kunnen nog zo veilig zijn, met ondoordacht gebruik zet je alsnog de poort voor cyberdreigingen wagenwijd open." Volgens Remmelzwaal kan educatie daarbij helpen. "Voorlichting is enorm belangrijk. We moeten zorgen dat mensen in een vroeg stadium in hun leven al een stukje bewustzijn wordt bijgebracht. We kennen zoiets als seksuele voorlichting, maar wat mij betreft mag security-voorlichting net zoveel aandacht krijgen."

Meer over
Lees ook
Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Het recente 'Cyber-Resilient CEO' rapport van Accenture legt een verrassende realiteit bloot: ondanks dat bijna alle CEO's van grote, internationale bedrijven (96%) het belang van cybersecurity erkennen, maakt 74% zich zorgen over hun vermogen om cyberdreigingen succesvol het hoofd te bieden.

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen het perfecte lokaas voor cybercriminelen

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen het perfecte lokaas voor cybercriminelen

De Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Politieke partijen voeren massaal verkiezingscampagnes in aanloop naar woensdag 22 november, de dag waarop de stembureaus geopend zijn en de Nederlandse kiezers hun stem uitbrengen.

Nederlandse online shoppers lopen risico op emailfraude

Nederlandse online shoppers lopen risico op emailfraude

Proofpoint Inc., een cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert onderzoek waaruit blijkt dat 68% van de grootste Nederlandse retailers achterloopt met elementaire cybersecuritymaatregelen. De bevindingen zijn gebaseerd op een Domain-based Message Authentication, Reporting en Conformance (DMARC) analyse van de top 50 grootste Nederlandse reta1