Schade door cybercrime stijgt met 200% in vijf jaar tijd

euros

De schade die bedrijven gemiddeld lijden door cybercriminaliteit stijgen snel. Iedere vijf jaar nemen de gemiddelde kosten met 200% toe. De totale jaarlijkse schadepost door cybercrime wereldwijd bedraagt inmiddels 450 miljard dollar. Naar verwachting blijft de schade de komende jaren in hetzelfde tempo stijgen.

Dit blijkt uit onderzoek van Hamilton Place Strategies. Het is niet eenvoudig de kosten die bedrijven door cybercrime maken in kaart te brengen. Naast duidelijk meetbare kosten zoals het inhuren van externe security professionals en het investeren in beveiligingsoplossingen om herhaling van incidenten te voorkomen zijn er ook minder eenvoudig meetbare kostenposten. Denk hierbij aan reputatieschade die een bedrijf oploopt nadat het getroffen is door een cyberincident.

Ook moeilijk meetbaar is de schade die organisaties lijden indien een branchegenoot wordt getroffen. Als voorbeeld noemt Hamilton Place Strategies de malware aanval op de Amerikaanse retailketen Target, waarbij creditcardgegevens van miljoenen klanten werden gestolen. Dit leverde ook andere Amerikaanse retailbedrijven reputatieschade op, waardoor zij inkomsten misliepen.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1