Schade door cyberaanval op gevirtualiseerde omgeving blijkt fors hoger dan op fysieke omgeving

euros

De kosten van een cyberaanval waarbij virtuele infrastructuur wordt geraakt zijn maar liefst tweemaal zo hoog dan wanneer een aanval uitsluitend fysieke infrastructuur raakt. Vooral het feit dat bedrijven gevoelige data beschermen met gevirtualiseerde omgevingen draagt hieraan bij.

Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab in samenwerking met onderzoeksbureau B2B International onder 5.500 bedrijven wereldwijd. Gemiddeld loopt de schade die grote bedrijven leiden door een aanval op virtuele infrastructuur op tot ruim 800.000 dollar (bijna 700.000 euro), maar liefst twee keer zoveel dan bij aanvallen waarbij geen virtuele infrastructuur wordt geraakt.

Ook mkb’ers ervaren fors hogere schade

Dezelfde trend is zichtbaar bij het mkb, al zijn de totale kosten wel lager. Een gemiddeld mkb-bedrijf leidt ruim 26.000 dollar (ruim 22.500 euro) schade door een aanval op fysieke infrastructuur. Indien hierbij ook gevirtualiseerde infrastructuur wordt geraakt lopen de kosten gemiddeld op tot bijna 60.000 dollar (ruim 52.000 euro).

De hogere schade wordt vooral veroorzaakt door het feit dat bedrijven gevirtualiseerde infrastructuur gebruiken voor hun meest kritieke bedrijfsvoering. Zo blijken cyberaanvallen op fysieke infrastructuur in 36% van de gevallen ertoe leiden dat aanvallers toegang krijgen tot kritieke bedrijfsinformatie. Bij aanvallen op gevirtualiseerde servers en desktops ligt dit percentage op 66%. Daarnaast zouden bedrijven bij het herstellen van cyberaanvallen op gevirtualiseerde omgevingen vaker extra budget nodig hebben om kennis en expertise van derde partijen in te winnen.

Beveiligingsrisico’s worden onderschat

Verder blijkt dat 42% van de bedrijven van mening zijn dat beveiligingsrisico’s in gevirtualiseerde omgevingen lager zijn dan in fysieke omgevingen. Kaspersky spreekt dit tegen. 45% van de bedrijven noemt security management in virtuele omgevingen een probleem. Slechts 27% van de organisaties heeft een security oplossingen draaien die specifiek is ontworpen voor gevirtualiseerde omgevingen.

Lees ook
HP levert McAfee LiveSafe standaard op nieuwe HP-computers

HP levert McAfee LiveSafe standaard op nieuwe HP-computers

HP gaat McAfee LiveSafe service standaard wereldwijd als ‘pre-install’ meeleveren met nieuwe consumentenpc’s en zakelijke pc’s. McAfee LiveSafe is een ‘cross-device’ beveiligingsdienst die de data, identiteitsgegevens en alle pc’s, Macs, smartphones en tablets van gebruikers beschermt. “We staan aan de vooravond van een nieuw computertijdperk, wa1

Storage-virtualisatie: nieuw wapen in strijd tegen cybercriminelen

Storage-virtualisatie: nieuw wapen in strijd tegen cybercriminelen

Wanneer een DDoS-aanval op de organisatie plaatsvindt of cybercriminelen op een andere manier proberen de business-operatie van een bedrijf of overheidsorganisatie negatief te beïnvloeden, reageren veel IT-afdelingen door tal van security-tools in te zetten. Wie IT-beveiliging echter vooral vanuit oogpunt van business continuity bekijkt, komt al s1

ESET publiceert voorbeelden van scam-mails

ESET publiceert voorbeelden van scam-mails

Sommige scam-mails zijn bijna hilarisch amateuristisch. Maar andere pogingen zijn soms griezelig 'echt' en nauwelijks te onderscheiden van legitieme mails. Een mooi voorbeeld publiceert ESET op zijn website We Live Security: een mail van een Chinese firma die zich voordoet als een 'domain name registration supplier' die bedoeld is om te checken of1