Sabotage van internet zeekabels en satellieten

secior-265210

Zeekabels

Rusland, onderzoekt actief waar Nederland kwetsbaar is, denk hierbij aan internet zeekabels, onze stroomvoorziening en de haven van Rotterdam. Als de Russen een aantal van de meer dan 400 glasvezelpijpen zou saboteren, zouden de gevolgen volgens deskundigen ingrijpend zijn.

De vraag is daarom ook hoe goed organisaties zijn voorbereid als deze sabotage plaatsvindt. Werken de cyberverdedigingssystemen naar behoren en is er een degelijk incident response plan?.

Wanneer deze vragen met ‘nee’ worden beantwoord is er duidelijk behoefte aan een pro-actieve analyse. Dat begint met het inventariseren van de aanvalsoppervlakte door zichtbaarheid te verkrijgen over de IT, OT & IoT componenten, het vroegtijdig detecteren van bedreigingen en het opstellen van een adequate verdedigingsstrategie.

Satellieten

De Oekraïense economie wordt momenteel draaiend gehouden door Starlink, het grootste satellietnetwerk ter wereld. Duizenden satellieten leveren internetdiensten aan zowel militairen, bedrijven als burgers in de Oekraïne. Maar ook de cyber- en fysieke dreigingen tegen satellieten zijn niet langer een hypothetische discussie. Rusland heeft aangetoond commerciële satellieten te willen en kunnen aanvallen, denk aan de cyberaanval op Viasat vorig jaar tijdens het begin van het conflict.

Op 22 maart aanstande geeft Secior een lezing over dit onderwerp en de uitdagingen voor datacenters. Satelliet cybersecurity specialist Barbara Grofe zal o.a. haar visie geven over dit vraagstuk.

Barbara is wereldwijd één van de hoogst gecertificeerde cybersecurity experts: GICSP, CISSP-ISSAP-ISSEP-ISSMP, HCISPP, CSSLP, CEHv10, DoDD 8140, 8570 IAM_IAT I-II-III, IASAE I-II, CND-SP, CCSK, PCII, ITIL, MDQM, PMP. Adviseur van de NSA, NASA, US Navy, Department of Defense en Advisory board lid van Secior.

Geïnteresseerde kunnen zich aanmelden via info@secior.com

 

* Secior is een 100% Nederlands cybersecurity bedrijf dat de cyberweerbaarheid van de kritieke entiteiten vergroot. Secior bundelt jarenlange ervaring en de technische kennis van zowel de mission critical datacenterwereld als de cybersecurity industrie.

Lees ook
Genetec door CVE-programma erkend als CVE Numbering Authority (CNA)

Genetec door CVE-programma erkend als CVE Numbering Authority (CNA)

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft aangekondigd dat het door het Common Vulnerabilities and Exposures (CVE)-programma geautoriseerd is als CVE Numbering Authority (CNA).

Qualys breidt TruRisk Platform uit naar enterprise én mkb

Qualys breidt TruRisk Platform uit naar enterprise én mkb

Qualys breidt het TruRisk Platform uit met nieuwe producten, VMDR TruRisk-pakketten en Enterprise TruRisk Management. Hierdoor kunnen nu zowel grootzakelijke als mkb-ondernemers de risico’s voor IT-beveiliging binnen hun infrastructuur terugdringen.

Onderzoek SoftwareOne: 83% van alle CIO’s moet dit jaar meer met minder doen

Onderzoek SoftwareOne: 83% van alle CIO’s moet dit jaar meer met minder doen

SoftwareOne, een vooraanstaande wereldwijde leverancier van software en cloudoplossingen, maakt resultaten bekend van zijn onderzoek CIO Pulse: 2023 budgets & priorities. Voor dit onderzoek werden 600 CIO’s en IT-besluitvormers* gevraagd naar de manier waarop de huidige economie van invloed is op hun prioriteiten op IT-gebied.