‘Russische spionnen zochten via software Kaspersky Lab naar staatsgeheimen VS’

hacker-groot

Russische staatshackers hebben beveiligingssoftware van Kaspersky Lab gehackt en deze software omgebouwd tot een zoekmachine. Deze zoekmachine stelde hen in staat systemen van gebruikers wereldwijd te doorzoeken op gevoelige informatie van bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid. Medewerkers van een Israëlische inlichtingendienst ontdekten de spionageactiviteiten en hebben de Verenigde Staten (VS) hiervoor gewaarschuwd.

Dit melden althans anonieme bronnen van de New York Times, die over de aanval gebriefd zouden zijn. De bronnen willen allen anoniem blijven, aangezien zij de informatie in kwestie niet mogen vrijgeven. De spionage zou meer dan twee jaar geleden ontdekt zijn nadat een Israëlische inlichtingendienst zelf inbrak op het netwerk van Kaspersky Lab. Israël zou vervolgens de VS hebben gewaarschuwd voor de spionage, wat de directe aanleiding zou zijn voor het recente verbod op gebruik van software van Kaspersky Lab op computersystemen van de Amerikaanse overheid.

Zoekmachine

400 miljoen gebruikers wereldwijd maken gebruik van de software van Kaspersky Lab. Deze software heeft net als ander beveiligingssoftware toegang nodig tot alle data op een systeem om deze te kunnen scannen op de aanwezigheid van onder meer malware. Russische staatshackers zouden misbruik hebben gemaakt van deze toegang en de software hebben omgetoverd tot een soort zoekmachine.

Deze zoekmachine stelden de aanvallers in staat systemen van gebruikers van Kaspersky software te doorzoeken op gevoelige en vertrouwelijke informatie van bijvoorbeeld overheden. De aanvallers zouden op deze manier in ieder geval gevoelige data van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) hebben buitgemaakt die een NSA-medewerker had opgeslagen op zijn privécomputer, waarop software van Kaspersky Lab draaide.

Reactie Kaspersky Lab

Zowel de NSA als het Witte Huis willen tegenover de New York Times niet reageren op het bericht. Kaspersky Lab reageert wel en laat weten nooit te hebben meegewerkt met cyberspionage door overheden. Het bedrijf vraagt de New York Times relevante en verifieerbare informatie over een dergelijke hack te overhandigen, zodat het bedrijf een onderzoek kan starten naar een mogelijke hack.

Meer over
Lees ook
Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil samen met Frankrijk een Europees netwerk van datacenters ontwikkelen om de Amerikanen buiten de deur te houden. Door een Europees netwerk door Europese bedrijven op Europees grondgebied op te laten zetten wil Merkel zeker stellen dat de Amerikaanse overheid data in de datacenters via de Patriot Act niet k1

KPN versleutelt telefoontjes, sms'jes en e-mails van klanten

KPN versleutelt telefoontjes, sms'jes en e-mails van klanten

KPN gaat mobiele klanten de mogelijkheid bieden zichzelf te beschermen tegen afluisteren. De Nederlandse telecomprovider werkt samen met Silent Circle om apps aan te bieden die spionage door bijvoorbeeld inlichtingendiensten moet voorkomen. Ook de Blackphone, een speciale 'anti-spionage' telefoon, wordt op termijn door KPN aangeboden aan klanten.1

Supermalware The Mask bespioneert overheden, diplomaten en olie- & gassector

Supermalware The Mask bespioneert overheden, diplomaten en olie- & gassector

De supermalware The Mask bespioneert al zeker zes jaar lang ongemerkt allerlei doelwitten. De malware richt zich op zowel overheden en diplomaten als de gas- en oliesector. Dit stelt Kaspersky, dat meer details over de zeer geavanceerde malware bekend heeft gemaakt. De malware heeft van zijn makers de naam 'Careto' gekregen, wat het Spaanse woord1