Russische organisaties zijn steeds vaker doelwit van Chinese hackers

vlag-china

Het aantal cyberaanvallen op Russische bedrijven en overheidsinstellingen door Chinese hackers met vermoedelijk banden met de Chinese overheid is in de eerste zeven maanden van dit jaar bijna verdrievoudigd. Waar in geheel 2015 nog 72 aanvallen vanuit China op Russische industrieën werden gedetecteerd, zijn in de eerste zeven maanden van 2016 al 194 aanvallen geregistreerd.

Dit meldt Alexander Gostev, Chief Security Expert bij Kaspersky Lab, in een interview met The Whir. Het toenemende aantal cyberaanvallen vanuit China op Rusland is opvallend, aangezien de twee landen de laatste tijd juist meer toenadering lijken te zoeken. Zo noemde de Russische president Poetin China onlangs een ‘strategische partner’ van Rusland. Ook hebben Poetin en de Chinese president Xi Jinping ruim 30 handelsverdragen gesloten.

Overeenkomst tussen China en VS

De hoeveelheid Chinese aanvallen op Rusland zou fors zijn gestegen nadat Xi en de Amerikaanse president Barack Obama in september 2015 een overeenkomst sloten waarin zij beloofden elkaar niet langer te zullen bespioneren en aanvallen. Kort na het tekenen van dit contract bleek het aantal aanvallen vanuit China op de VS inderdaad fors te zijn afgenomen. Nu lijkt het erop dat Chinese hackers als reactie hierop hun aandacht hebben verschoven naar Russische doelen.

Ook Rusland heeft overigens een akkoord gesloten met China waarin de landen beloven elkaar niet langer digitaal te zullen aanvallen. Deze overeenkomst werd in mei 2016 afgesloten, maar lijkt vooralsnog de reeks cyberaanvallen vanuit China niet te stoppen. Oleg Demidov, een cybersecurity expert van de Russische denktank over wereldwijde security problemen PIR Center, zegt in een reactie tegenover The Whir dat China’s track record laat zien dat Beijing overeenkomsten niet altijd volledig naleeft. Vooral indien overeenkomsten invloed hebben op de strategische en militaire belangen van China zou dit het geval zijn.

Lees ook
Cybercriminelen richten zich op Europese financiële en gedecentraliseerde financiële organisaties

Cybercriminelen richten zich op Europese financiële en gedecentraliseerde financiële organisaties

TA4563 is een groep die Proofpoint sinds eind 2021 tot op heden volgt. Van deze groep is waargenomen dat ze verschillende Europese financiële en investeringsplatforms hebben aangevallen met de malware die bekend staat als EvilNum, voornamelijk gericht op organisaties in de Decentralized Finance (DeFi)-sector. TA4563 heeft enige overlap met de acti1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Fortinet: 93% van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg het afgelopen jaar te maken met hackers

Fortinet: 93% van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg het afgelopen jaar te maken met hackers

Fortinet, publiceert zijn 2022 State of Operational Technology and Cybersecurity Report, dat gebruik maakt van cijfers van een wereldwijd onderzoek. Hieruit blijkt dat industriële besturingssystemen een doelwit voor cybercriminelen blijven vormen en dat 93% van alle bedrijven met operationele technologie (OT) de afgelopen 12 maanden met indringers1