Russische organisaties zijn steeds vaker doelwit van Chinese hackers

vlag-china

Het aantal cyberaanvallen op Russische bedrijven en overheidsinstellingen door Chinese hackers met vermoedelijk banden met de Chinese overheid is in de eerste zeven maanden van dit jaar bijna verdrievoudigd. Waar in geheel 2015 nog 72 aanvallen vanuit China op Russische industrieën werden gedetecteerd, zijn in de eerste zeven maanden van 2016 al 194 aanvallen geregistreerd.

Dit meldt Alexander Gostev, Chief Security Expert bij Kaspersky Lab, in een interview met The Whir. Het toenemende aantal cyberaanvallen vanuit China op Rusland is opvallend, aangezien de twee landen de laatste tijd juist meer toenadering lijken te zoeken. Zo noemde de Russische president Poetin China onlangs een ‘strategische partner’ van Rusland. Ook hebben Poetin en de Chinese president Xi Jinping ruim 30 handelsverdragen gesloten.

Overeenkomst tussen China en VS

De hoeveelheid Chinese aanvallen op Rusland zou fors zijn gestegen nadat Xi en de Amerikaanse president Barack Obama in september 2015 een overeenkomst sloten waarin zij beloofden elkaar niet langer te zullen bespioneren en aanvallen. Kort na het tekenen van dit contract bleek het aantal aanvallen vanuit China op de VS inderdaad fors te zijn afgenomen. Nu lijkt het erop dat Chinese hackers als reactie hierop hun aandacht hebben verschoven naar Russische doelen.

Ook Rusland heeft overigens een akkoord gesloten met China waarin de landen beloven elkaar niet langer digitaal te zullen aanvallen. Deze overeenkomst werd in mei 2016 afgesloten, maar lijkt vooralsnog de reeks cyberaanvallen vanuit China niet te stoppen. Oleg Demidov, een cybersecurity expert van de Russische denktank over wereldwijde security problemen PIR Center, zegt in een reactie tegenover The Whir dat China’s track record laat zien dat Beijing overeenkomsten niet altijd volledig naleeft. Vooral indien overeenkomsten invloed hebben op de strategische en militaire belangen van China zou dit het geval zijn.

Lees ook
Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?