‘Russische geheime diensten zitten achter aanvallen op OVV’

spionage

Russische geheime diensten zitten achter de cyberaanvallen op de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in de herfst van 2015.

Dit stelt de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV in een openbaar stuk, aldus het ANP. De OVV werd zowel voor als na de presentatie van de onderzoeksresultaten op 13 oktober aangevallen door hackers. Onderzoekers van de OVV werden bestookt met phishingmails, waarmee de aanvallers inloggegevens van de onderzoekers in handen probeerden te krijgen. De aanval zou zijn mislukt.

Pawn Storm

Trend Micro wees kort na de aanval al naar de hackersgroep Pawn Storm. Deze groep viel eerder verschillende politieke doelen aan, waaronder het Witte Huis, de NAVO en de Oekraïense regering. Nu wijst de BfV dus specifiek naar Russische geheime diensten.

Bij de ramp met de MH17 kwamen in totaal 298 mensen om het leven, waaronder 196 Nederlanders.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1