Rusland wil verbod op gebruik van westerse apps door ambtenaren

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om datalekken en de diefstal van staatsgeheimen te voorkomen wil het Russische ministerie van Economische Ontwikkeling ambtenaren verbieden gebruik te maken van westerse mail- en chatapplicaties. Een voorstel voor een dergelijk verbod is door het ministerie voorgelegd aan de Russische president Vladimir Poetin.

Dit meldt de Russische zakenkrant Kommersant op basis van een anonieme bron. Russische overheidsinstellingen zouden steeds vaker het doelwit zijn van cyberaanvallen, wat een groeiende bron van zorgen is voor de Russen. Sinds begin dit jaar is het voor Russische overheidsinstanties al verboden buitenlandse software aan te schaffen.

Dit gaat het ministerie van Economische Ontwikkeling echter niet ver genoeg. Met het verbod op Westerse chat- en mailapps wil het ministerie voorkomen dat gegevens via deze weg in handen kunnen vallen van buitenlandse partijen. Ook wil het ministerie het inhuren van IT-professionals of IT-diensten van buiten Rusland door overheidsinstanties aan banden leggen.

Via: The Moscow Times

Meer over
Lees ook
68% van de bedrijven is afgelopen jaar door mobiel datalek getroffen

68% van de bedrijven is afgelopen jaar door mobiel datalek getroffen

Bedrijven nemen nog steeds onvoldoende maatregelen om mobiele dreigingen tegen te gaan. Mobiele datalekken komen dan ook met grote regelmaat voor. 68% van de bedrijven wereldwijd blijkt in de afgelopen twaalf maanden te zijn getroffen door een mobiele datalek. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van BT. Vaak blijkt het niet te gaan om een incident1