Rusland onderzoekt Microsoft na klachten van Kaspersky Lab

Eugene-Kaspersky

De Russische autoriteiten starten een onderzoek naar Microsoft na klachten van anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. Kaspersky stelt dat Microsoft Windows Defender op oneerlijke wijze opdringt aan gebruikers en het daarnaast moeilijk maakt voor andere bedrijven om met Windows Defender te concurreren.

De Federal Antimonopoly Service (FAS) maakt bekend een onderzoek te zijn gestart naar de werkwijze van Microsoft rond Windows Defender. Hierbij wordt onderzocht of Microsoft zijn dominante marktpositie gebruikt om andere bedrijven te benadelen en competitie uit de markt te drukken.

‘Te weinig tijd om software compatibel te maken’

Onlangs uitte Eugene Kaspersky, oprichter van Kaspersky Lab, felle kritiek op Microsoft. Windows Defender is standaard geïntegreerd in zowel Windows 8.1 als Windows 10. Kaspersky stelt dat Microsoft anti-virusbedrijven slechts een week de tijd heeft gegeven hun software compatibel te maken met Windows 10. Indien software niet tijdig compatibel was werd deze echter automatisch door Microsoft uitgeschakeld en vervangen door Windows Defender. Kaspersky is niet te spreken over deze werkwijze.

Daarnaast zou Microsoft ook in andere gevallen gebruikers proberen te overtuigen over te stappen op Windows Defender. Dit doet het bedrijf volgens de oprichter van Kaspersky Lab door een pop-up te tonen met daarin de onjuiste bewering dat de bestaande anti-virussoftware op het systeem is uitgeschakeld. Hiermee hoopt Microsoft volgens Kaspersky gebruikers te overtuigen Windows Defender in te schakelen.

Maatregelen van toezichthouders

Eugene Kaspersky roept daarom zowel Europese als Russische toezichthouders op maatregelen te nemen tegen Microsoft. De Russische FAS geeft nu gehoor aan dit verzoek door een onderzoek te starten naar Microsoft.