Rusland en China sluiten deal rond cybersecurity

internet_logo

Rusland en China beloven elkaar niet digitaal aan te vallen en gaan nauwer samenwerken, waarbij het delen van informatie centraal staat. Hiervoor hebben de twee landen een verdrag gesloten.

The Wall Street Journal meldt dat de landen samen willen optreden tegen technologie die de interne politieke of socio-economische atmosfeer in de landen kan destabiliseren. Ook willen de landen in actie komen deze technologie die kan botsen met ‘interne zaken van de staat’. Om welke technologie het precies gaat wordt niet gemeld, maar het licht voor de hand dat het onder andere om technieken gaat waarmee gecensureerde websites toch kunnen worden bereikt.

Informatie en technologie delen

Als onderdeel van het verdrag gaan opsporings- en handhavingsinstanties in Rusland en China informatie en technologieën met elkaar delen. Door deze samenwerking willen beide landen de IT-infrastructuur in hun land veilig te stelen.

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) werken op dit moment aan een vergelijkbare overeenkomst die eveneens samenwerking tussen opsporings- en handhavingsinstanties in beide landen moet reguleren. Hierdoor willen de landen eenvoudiger data met elkaar kunnen delen over gebruikers, zonder hiermee de privacy van burgers in gevaar te brengen. Ook moeten bijvoorbeeld Europese burgers het recht krijgen een aanklacht in te dienen in de VS indien hun privacy wordt geschonden. Amerikanen kunnen een dergelijke aanklacht al langer indienen in de EU.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.