Ruim 700.000 malafide apps verwijderd uit Google Play in 2017

android

Google heeft in 2017 ruim 700.000 malafide apps uit de appwinkel voor het Android platform Google Play verwijderd. Dit is 70% meer dan in 2016. Google benadrukt dat 99% van deze apps zijn geïdentificeerd en verwijderd voordat deze door Android gebruikers werden geïnstalleerd.

Dit meldt Andrew Ahn, Product Manager voor Google Play, in een blogpost. Ahn geeft aan dat Google in 2017 nieuwe detectiemodellen en -technieken heeft geïntroduceerd die het mogelijk maken developers die meerdere malen de fout ingaan te identificeren. De Amerikaanse techgigant heeft hierdoor in 2017 zo'n 100.000 ontwikkelaars met kwade intenties weten op te sporen en geblokkeerd. Daarnaast maken de modellen en technieken het voor kwaadwillenden moeilijker een nieuw account te maken om opnieuw malafide apps in Google Play te publiceren.

Copycats, ongeschikte content en schadelijke apps

Ahn geeft drie voorbeelden van soorten malafide apps die in 2017 uit Google Play werden geweerd of verwijderd:

  • Copycats - Apps die zich voordoen als populaire apps zijn één van de meest gedetecteerde overtredingen van de voorwaarden die Google stelt aan apps in Google Play. In 2017 werden meer dan een kwart miljoen copycat apps offline gehaald.
  • Ongeschikte content - Apps die ongeschikte content zoals pornografie, extreem geweld, haat of illegale activiteiten bevatten of promoten zijn niet toegestaan in Google Play. Met behulp van machine learning modellen scant Google apps die worden ingediend voor Google Play op dergelijke content. In 2017 werden tienduizenden apps met ongeschikte content offline gehaald.
  • Potentieel schadelijke applicaties - Potentieel schadelijke applicaties zijn een vorm van malware die apparaten van eindgebruikers schade toebrengen. Voorbeelden zijn apps die SMS-fraude uitvoeren, zich gedragen als trojan horse of informatie van gebruikers stelen. Potentieel schadelijke applicaties komen volgens Google relatief weinig voor, maar vormen desondanks een bedreiging voor Android gebruikers. Het bedrijf stelt dan ook in te zetten op het weren van deze apps uit Google Play. Google geeft aan met de lancering van Google Play Protect in 2017 het aantal installaties van Potentieel schadelijke applicaties met 50% te hebben teruggedrongen ten opzichte van 2016.
Lees ook
Cybercriminelen gebruiken phishing en pretexting om betalingsgegevens van online shoppers te stelen

Cybercriminelen gebruiken phishing en pretexting om betalingsgegevens van online shoppers te stelen

De diefstal van gegevens van online shoppers is in de meeste gevallen toe te schrijven aan externe cyberaanvallen, zo blijkt uit onderzoek door Verizon Business. Voor het Verizon 2021 Data Breach Investigations Report werden meer datalekken en phishing-aanvallen dan ooit geanalyseerd

Veilig ontworpen: de rol van 5G binnen een security-strategie voor de lange termijn

Veilig ontworpen: de rol van 5G binnen een security-strategie voor de lange termijn

Wat het reusachtige potentieel van 5G betreft zijn we het stadium van speculaties en voorspellingen allang voorbij. 5G is al lang en breed gearriveerd en biedt bedrijven overal ter wereld volop kansen. En nu steeds meer gemeentes en bedrijven deze onstuitbare technologie omarmen kunnen we de kracht daarvan in de praktijk ervaren.

Zolder biedt mkb betaalbare en eenvoudige security-app

Zolder biedt mkb betaalbare en eenvoudige security-app

Security is bij mkb-bedrijven vaak het ondergeschoven kindje. Ze hebben er de mensen en het budget niet voor. Dat maakt deze doelgroep een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Voor de vier doorgewinterde cybersecurity-experts van start-up Zolder reden om Attic te introduceren. Deze eenvoudige, goedkope en toekomstbestendige app maakt mkb’er1