Ruim 25.000 beveiligingscamera’s misbruikt om DDoS-aanval op te zetten

Al langer wordt gewaarschuwd voor de mogelijkheid Internet of Things (IoT)-apparaten op te nemen in botnets. Dit scenario blijkt nu werkelijkheid te zijn geworden. Een botnet dat bestaat uit ruim 25.000 met internet verbonden beveiligingscamera’s blijkt een DDoS-aanval te hebben uitgevoerd op de website van een juwelier.

Het botnet is ontdekt door beveiligingsbedrijf Sucuri tijdens een onderzoek naar een DDoS-aanval die was opgezet tegen een juwelier. Hierbij bleek dat het netwerk 50.000 HTTP-verzoeken per seconde verstuurde. Dit verkeer bleek bij nadere analyse afkomstig te zijn van beveiligingscamera’s.

Bij de aanval waren in totaal 25.513 unieke IP-adressen afkomstig, die konden worden teruggeleid naar beveiligingscamera’s in 105 verschillende landen. Het merendeel van de camera’s staan in Frankrijk, Indonesië, Israël, Italië, Maleisië, Mexico, Taiwan, Spanje, de Verenigde Staten en Vietnam. 5% van de camera’s maakte gebruik van IPv6.

Lees ook
Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1