Ruim 2.300 lekken gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

Ruim 2.300 lekken zijn in het eerste kwartaal van 2017 gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De meeste lekken zijn gemeld door bedrijven in de sectoren gezondheid en welzijn (27%), financiële dienstverlening (21%) en openbaar bestuur (20%).

De toezichthouder meldt in het eerste kwartaal 135 onderzoeken te zijn gestart naar beveiliging en datalekken. Hierbij gaat het ook om mogelijke datalekken die organisaties niet hebben gemeld. Een deel van deze onderzoeken loopt nog. Het merendeel van de organisaties die in afgeronde onderzoeken zijn onderzocht hebben een waarschuwing gekregen. Over het algemeen leidde dit ertoe dat de overtreding werd beëindigd, meldt de AP. De toezichthouder heeft in het eerste kwartaal van 2017 geen boetes uitgedeeld.

Persoonsgegevens naar verkeerde ontvanger versturen

Het meest voorkomende type datalek was het versturen of afgeven van persoonsgegevens aan de verkeerde ontvanger. Denk hierbij aan een brief met gevoelige gegevens die bij de verkeerde persoon terecht is gekomen en door deze persoon is geopend. 45% van de meldingen bij de AP had betrekking op een dergelijk datalek.

60% van de meldingen in het eerste kwartaal had betrekking op minder dan 10 mensen. Dit hangt volgens de AP samen met het soort datalekken dat het vaakst voorkomt. Indien een brief bijvoorbeeld verkeerd wordt bezorgd, heeft het datalek betrekking op één persoon. In een kleine 4% van de gevallen ging het om een datalek waarbij de gegevens van 5.000 mensen of meer zijn uitgelekt. Een voorbeeld is een ransomwarebesmetting waarbij mogelijk gegevens van 300.000 mensen zijn uitgelekt, waaronder financiële gegevens en kopieën van ID-bewijzen. Een ander voorbeeld is een klantportaal waarbij zowel de NAW-gegevens als het BSN van 480.000 mensen mogelijk zichtbaar zijn geweest voor andere klanten. Het meest omvangrijke datalek dat in het eerste kwartaal gemeld werd had betrekking op 680.000 mensen.

Meer informatie

De AP heeft verschillende documenten vrijgegeven met betrekking tot datalekken die in het eerste kwartaal van 2017 zijn gemeld:

Lees ook
CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1