Rechter stelt Apple in het gelijk in andere rechtszaak over ontgrendelen van iPhone

encryptie

Apple heeft een kleine winst behaald in zijn strijd tegen de FBI rond het ontgrendelen van een iPhone van één van terroristen die achter de aanslag in het Amerikaanse San Bernardino zit. In een vergelijkbare zaak over het ontgrendelen van een iPhone van een drugsdealer oordeelt de rechter dat Apple het apparaat niet hoeft te ontgrendelen.

De twee zaken staan niet met elkaar in verband, maar hebben wel grofweg dezelfde inzet: het ontgrendelen van een smartphone. De zaak wordt dan ook gezien als een steuntje in de rug voor Apple. De Amerikaanse rechter oordeelt (PDF) dat de Amerikaanse overheid zich ten onrechte beroept op een oude wet: de All Writs Act uit 1789. Deze wordt in de Verenigde Staten (VS) vaker gebruikt om aftapverzoeken te rechtvaardigen. De rechter oordeelt dat de overheid hier in deze specifieke zaak te ver mee gaat.

‘Apple is uitsluitend bezig met PR’

Ook verwerpt de federale rechter het argument van de Amerikaanse overheid dat Apple uitsluitend bezig is met PR. Het IT-bedrijf zou bewust dwarsliggen in de rechtszaak in een poging klanten te winnen. De rechter stelt dat het niet vreemd is dat een bedrijf dat zijn succes in belangrijke mate baseert op zijn relatie met het publiek zich druk maakt om de PR-impact van een dergelijke rechtszaak.

De FBI eist in een andere rechtszaak dat Apple helpt de iPhone van een terrorist die achter de aanslag in San Bernardino te ontgrendelen. Een rechter stelde de FBI in het gelijk en droeg Apple op met een oplossing te komen. Dit weigert Apple, dat stelt de veiligheid van andere iPhone gebruikers niet in gevaar te willen brengen. Door de beveiliging van één iPhone te kraken zegt Apple namelijk ook de veiligheid van andere iPhones op het spel te zetten.

Meer over
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1